Abisko Ice Climbing Festival

2014-03-06 / 09:18:00
 
Varje år anordnar Arctic Guides en isklätterfestival här uppe i Abisko. Vi på C2 Vertical Safety, som är generalagent för bl.a Petzl, La Sportiva och Beal har hållt med bl.a utrustning. Isyxor, stegjärn, hjälmar, skruvar, quick draws, rep mm. 

Ni har säkerligen hört om heliskiing, men har ni testat heli-iceclimbing? Man tar sig till de bästa isarna med helikopter. Svinkul att åka helikopter och man slipper gå flera timmar för att ta sig mellan platserna, därmed hinna klättra mer innan det blir mörkt. Här lite blandade bilder som Arctic Guides, Johan Nilsson, jag med flera tagit under vistelsen i Abisko/Björkliden. Denna fantastiska bild Johan knäppt på oss. Jag är den tredje lilla pricken räknat uppifrån.
The best office in the world. Damn, I love my job!
Proffsklättraren Said Belhaj laddar för en heldag med is.
David "Spiderman" Crawley
Norrsken, nästan varenda kväll! Så magiskt!
Stefan Lindblom (www.vertikalguiden.se) i Petzl´s testcenter. Stefan höll även i alla klätterclinics under festivalen.  Grymt duktig. 
 
i
90 meter isvägg, grad 5. Mycket mer lodrät än det ser ut på bilden. Svårt att ta rättvisa bilder på isfall. Träninsvärk beräknas dagen efter...
Abalakov. Lite pirrigt i magen när man som siste man (kvinna) firar sig ner 50 meter på detta is-ankare. Gäller att göra rätt. Wooohooohooo.
 
Jag älskar fjällen! Jag älskar isklättring, jag älskar människorna här uppe. Om det inte vore för Vildmarksmässan som startar i Sthlm imorgon hade jag stannat kvar här längre och klättrat, åkt skidor, krypit runt och utforskat grottor och hängde med gamla och alla nyfunna vänner:) får åka upp snart igen;) 
 
Besök gärna Arctic Guides hemsida: www.arcticguides.com
 
 

PS!
Litet tips. Ikväll, Torsdag, kl.20.00 sänder TV4 programmet "Vad hände sen" efter Robinson. Där ni får hälsa på hos mig, Martin Melin, Robinson-Robban med flera och få en liten kort inblick i vad vi gör idag. 
 
/~ ANNA LUNDH

Ice Ice baby!

2014-03-05 / 23:26:00
Icehotel i Jukkasjärvi. Fantastiskt vackert. Tänk vad man kan göra med is!
Ice cold drink in a glass of ice.
 
 
 www.icehotel.se
/~ ANNA LUNDH

Monsterjakt i Sveriges största grottsystem.

2014-03-04 / 23:06:00
Grottsystemet i Björkliden är ett av Sveriges största. Ena stystemet går över 2 km in under berget och 30 meter djupt, och det andra vet man inte riktigt hur långt det är då det fortfarande finns outforskade delar. Jag, Amanda och Michael kröp såklart in i det outforskade. 
Har ni sett filmen "The Descent"? Lite så kändes det där inne iaf...
Det blev ju eg inte så mycket grott-krypning, snarar grott-ålning. Man fick åla sig fram stora delar för att det var så trångt. Här pressar sig Amanda fram i en smal passage. 
Vi filmade jättemycket där nere, mer än vad vi tog bilder faktiskt, haha. Måste klippas ihop bara så ska ni få se den också. 
 
Efter några timmar inne i grottorna kom vi ut i den stjärnklara kalla natten. Skulle egentligen tagit med ombyte, för turen blev lite längre och blötare än planerat. Ålade fram i vatten på flera ställen så det blev lite kallt när vi kom ut. Som tur var hämtade Christian oss på skoter så vi slapp gå hela vägen hem :) 
 
 
/~ ANNA LUNDH