Vi filmade lite

2013-05-29 / 20:15:40
Här är lite glimtar från vår vecka i Idre under vår forsränningsutbildning. Se och njut!


Erkänn ni blir lite sugna :)
Nordäventyr.se

/~ ANNA LUNDH

Kajaktiv

2013-05-29 / 20:02:43
Idag har vi varit en heldag på Kajaktiv i Dala-Floda där vi testkörde lite olika kajaker och SUP. Sjukt kul dag!!!
Åååh vad jag skulle vilja köpa mig en egen kajak! Det är så otroligt härligt att paddla. Och en SUP skulle jag också vilja ha! Snääääälla Jultomten ;)
James Venimore, VD för Kajaktiv, fantastisk entreprenör och ideéspruta och framförallt kunnig inom sitt område. Stort stort tack för idag!! Ses nog snart igen!

Är ni sugna på att ut och paddla så bör ni definitivt klicka in på Kajaktiv´s hemsida:
http://www.kajaktiv.se/
/~ ANNA LUNDH

Måndag, då firar vi!

2013-05-27 / 21:16:00
Riktigt nice start på veckan. Varit i Garberg med klassen och vi har hållt på firat oss ner för klippväggar. Naturen är som en enda stor lekplats, finns så otroligt mycket att göra här. .   
Som medicin för själen. Alla dessa vackra platser som ger gåshud, ren frisk luft och vinden som susar i träden där fåglarna sjunger... mmm love it!  Tänk att sitta på ett kontor hela dagarna år efter år, med trafiken dundrande utanför. Hade inte klarat det.

Efter skolan blev det ett stopp vid Wäsaberget och jogga upp till toppen för att titta på utsikten.
Fint här uppe.
Sen kände jag mig nöjd för dagen för att bege mig hemåt. Men väl i Mora när jag skulle tanka, tro´t på fan så körde jag på nån stålvajer som körde rätt in i hjulet. Poff!!! Det kom ju lägligt. Så nu har pappa lite och göra imorgon. Får komma på nån liten överraskning som tack, då han alltid, alltid ställer upp och fixar när jag och alla här pajjar bilar hit och dit. Han är så snäll min käre far!

Nu blir det lite mer pluggande innan det är dags att krypa i säng. God natt.

 
/~ ANNA LUNDH

Dragkamp

2013-05-26 / 15:23:00
Det har blivit en del dragkamp med Brunnsbergs IF senaste dagarna.

I torsdags var det bastu och invägning inför helgens tävling. Och i fredags tog jag ledigt från mina lektioner i skolan och vi var ute i tre grundskolor i Älvdalen och hade introduktion och prova-på dragkamp med eleverna. Eleverna tyckte det var jättekul, så hoppas det blev lite sugna på börja med dragkamp:) Det är ju väldigt kul om denna sport får leva vidare.

[[Kicka här för att läsa mer om skoldragkampen, Katti har skrivit så bra! ]]
Så för er som är sugna är det knattedragning vid småskolan i Brunnsberg på söndagar kl.17.00. alla hjärtligt välkomna.


Fredag kl.24 gick sedan bussen från Brunnsberg ner mot västkusten. Vaknade upp nere i Stenungsund, en bit ovanför Göteborg, där det var elitserietävling dagen lång. För min del var det säsongspremiär, dom andra har redan hunnit vara i både Unnaryd och Schweiz och tävlat medan jag bara varit ute i fjällen och farit runt överallt senaste månaderna. Men sjukt kul att att vara med och dra igen!

Öppen
Damer 540

Var med i två klasser, öppen och damer. I den öppna klassen så ställde Brunnsberg upp med 3 st lag. Lag 1 slutade på en andra plats. Lag 2 och 3 slutade 10 och 11. I block 2 så var det herrar 700 och junior/ungdom. Herrarna vann sin klass och junior/ungdom slutade på en 3 plats. I det sista blocket så var det herrar 640 och damer 540. Herrarna slutade på en 5 plats och damerna vart 3.

För att läsa mer om helgens tävlingar och se mer bilder >> klicka in HÄR <<


Måste ju  faktiskt erkänna att det känns i hela kroppen idag. Haha. Det är en riktigt riktigt tuff sport.

Idag är det plugg plugg plugg. Prov imorgon. Så stenhårt plugg ute i sommarvärmen. "Jobbigt" va? Dock astrött då jag kom hem typ 4 imorse.


Nu får dom allt passa på att vila, njuta och läka lite, för snart ska dom ner i löpdojjorna igen.  
 
/~ ANNA LUNDH

Yeah!!!

2013-05-21 / 17:33:00

Grejade alla proven, både teori och de fys/tekniska proven! Så jävla glad!!

/~ ANNA LUNDH

Så galet kul!!!

2013-05-19 / 11:04:00
I en vecka har jag befunnit mig i Idre och Norge på forsränningsutbildning på Nordäventyr och haft så galet kul hela dagarna! Forsränning is the shit! Nordäventyr erbjuder även Familjeforsränning, Canyoning, äventyrspaket och Forsränning i Norge om ni själva är sugna att prova på detta!
Men vi har kört hard-core utbildning denna vecka. Tränat stenhårt hela dagarna från morgon till kväll, flippat med raftarna, tränat räddning, självräddning, säkerhet, omhändertagande, hydrologi, guidning, utrustning, riggning och massa mer. Speciellt drillade har vi blivit på räddningsbiten, den viktigaste av dem alla. På kvällarna har vi pluggat, jämfört blåmärken, bastat och myst i stugan där renar betat utanför knuten.
Trodde aldrig det skulle vara sååå sjuukt jobbigt att simma i en klass 3 fors, mjölksyran kommer direkt och kallsuparna avlöser varandra i det iskalla vattnet!! Har fått en helt annan syn på -och respekt för forsande vatten, och det är verkligen sjukt intressant att kunna läsa av vattnet och förstå sig på forsen och dess formationer och konsekvenser.
Skulle ljuga om jag inte sa att det varit tuffa dagar. Det har ställts väldigt höga krav på oss, men det är ett måste om man ska syssla med detta. Och det tycker jag är skitbra! Vår lärare Dennis Franzen vet verkligen vad han sysslar med och har en enorm kunskap och erfarenhet inom detta område. Man måste verkligen kunna behärska forsen då det är väldigt farligt med detta vackra men enormt kraftfulla naturfenomen. Kan säga att vi verkligen fått känna på dess krafter denna vecka. Är så glad jag började på Älvdalens Utbildningscenter, och Fjäll -och Äventyrsledarutbildningen, vilken grym jäkla utbildning! Skönaste lärarna, grymt kompetenta och har stor erfarenhet i diverse områden, och så har vi galet kul schema ....och så har vi Sveriges vackraste lektionssalar, eller vad säger ni om att ha tenta med denna utsikt?
 Livet är fanimej helt underbart!
/~ ANNA LUNDH

Utanför knuten

2013-05-18 / 11:06:00
Fler renar än människor här uppe ;)
/~ ANNA LUNDH

Så skönt

2013-05-12 / 21:02:52

Känns så skönt att ha kommit igång. Så skönt att foten funkar igen. Så skönt att att vara ute hela dagarna och så skönt att rensa tankarna från allt.

Snart, snart är sommaren här!

/~ ANNA LUNDH

Världens bästa träningskompis

2013-05-09 / 20:00:00


Blev en joggingtur runt berget idag också. Runt foten och sen upp på toppen och hem. Fast blir en heeel del stopp längs turen när vi är ute. Freja hittar intressanta saker att nosa på och vill hoppa i och bada överallt och jag hittar stora nytrampade spår i leran eller spillning som jag bara måste stanna och undersöka, eller om man hör nån rovfågel. Så vi passar bra ihop som partners, vi var ute nästan hela dan idag. Vi träffade några polare i skogen också. De var rätt pratglada och hade mycket och berätta sen sist vi sågs.
 
Hörde en duvhök också som bara skar rätt igenom all annan fågelsång, riktigt nära lät den. Läckert! Vi håller på pluggar fågelläten i skolan, faktiskt riktigt kul när man kan urskilja de olika fåglarna och veta vem det är man hör.

Inte behöver man släpa på nått vätskebälte heller när vi har så bra vatten här i skogen.

Vackra underbara lilla Freja, gu vad jag älskar dig! Tänk om alla hade en vän som du. Men imorrn får vi nog sällskap när vi ska ut :) får se om han pallar med i vårt tempo.

/~ ANNA LUNDH

A better view

2013-05-09 / 02:00:41

Sometimes you need to turn the world upside down to get a new perspectiv of things.

/~ ANNA LUNDH

La Sportiva - Helios.

2013-05-07 / 22:24:00
Hemma i Dalarna.
En liten utvärdering av La Sportivas nya skor Helios som nu kommit ut på marknaden.

Första gången jag satte foten i denna sko och tog några steg så klickade det direkt. Vi är som gjorda för varandra. Riktigt skön sko faktiskt! Har hela mitt liv till och från sysslat med löpning. Tävlade otroligt mycket ett tag och har därmed alltid varit intresserad av löpteknik, skor och olika träningsformer. Hursom, blev sjukt sugen att ut med skon och se om den höll vad den lovade och vilken känsla den gav.

Men när jag var i Jotunheimen för ett tag sen så sträckte jag ledbandet i foten rätt rejält i en backe när jag vurpade med skidor, pulka och hela kittet. Så har inte kunnat testspringa skorna förrns nu, när foten äntligen känns okej. Men idag var jag ut en tur för att pröva vad de gick för. Kläderna också från La Sportiva.

"Nej matte!!! Jag vill inte sitta fint på bild, nu far vi ut och springer istället, du lovade"
Jag och Freja sprang först en del stigar tills vi kommit bakom Gesundaberget då vi klev av off-road och började bestigningen uppför berget. Hade först inte tänkt köra så tufft utan ta det lite lugnt för ledbandet, men det kändes så jäkla bra och skon var så härlig att springa i så kunde inte sluta.Det är faktiskt enormt bra löpkänsla i denna sko. Och dom väger bara 390 gram/par (damer). Sen gillar ju jag smidiga skor som inte är så uppbyggda i hälen. Den här har en ramp-angle på 4 mm. (Ramp-angle är avståndet hälen sitter från marken kontra din framfot, när du står i skon)

 
Jag är i den kategorin som förespråkar att man ska eftersträva ett löpsteg där man INTE gör en hälisättning och landar med foten framför kroppen med utsträckt knä (så som de flesta springer), utan istället landar på mellanfoten, framfoten med böjt knä och landar med foten mer eller mindre rätt under kroppen. Detta ger en mycket bättre rullians i löpningen och man bromsar inte sig själv vid varje steg. (Jag hade två mycket bra tränare när jag tävlade som mest som tränade mig mycket i detta. Lars Pettersson IFK Mora och min kära pappa.)

Hursom, jag har även den teorin att det är viktigt med en nära förbindelse mellan foten och marken. Det finns tusentals nervändar i foten som ansvarar för proprioception, och en förlust av kommunikationen mellan marken och dessa nervändar hämmar samverkan mellan nerver och muskler. Så ju mer avstånd man lägger mellan foten och underlaget desto mer störs denna kommunikation. Jag tror att den nya grejen "barefoot running" till viss del kan vara bra, OM du kan använda dig av rätt löpteknik, då tror jag att foten kommer att bygga sig stark och anpassa sig bra och du kan få ut en fantastisk löpkänsla. Men att ut och köra mil efter mil med "fel" fotisättning kan nog däremot ge förödande skador på fötter och knän. Så det gäller att vara försiktig med det där om man inte har koll - men det som är bra, är ju att kunskap och erfarenhet kan man alltid skaffa sig:)  

Tillbaka till Helios. Denna sko upplevde jag gav en väldigt bra markkontakt, känslan är riktigt bra och det blir extra roligt att springa då. Egentligen är den här skon anpassad för lite mer stig-löpning, och skon Anakonda (för orienterare, multisportare) hade egentligen varit mer lämpad för denna terräng med mycket branter, sliriga stenar med våt mossa som detta berg erbjuder. Är sjukt sugen att testa Anakondan snart också eller Vertical K. Men jag hade då nge problem med greppet idag, tvärt om, jag nästan sökte mig till de slirigaste stenarna för att testa skons greppförmåga, och jag blev positivt överraskad.  


Jag och Freja fortsatte uppåt. Vissa partier är så branta med så mycket klättring att jag fick hjälpa fröken att ta sig upp flera gånger genom att lyfta upp och putta på. (som bilden ovan) Haha! Men vi ska nog öva upp dig till en liten klätterhund ska du se! Väl uppe på toppen belönas vi av den gudomliga utsikten. Ni visste väl att Gesundaberget har fått tre stjärnor i Guide Michelins Green Guide, i alla riktningar.
Det är så kul att se Freja. Hon verkligen sätter sig ner och bara stirrar ut över det vackra landskapet som breder ut sig under oss. Det är knappt att hon reagerar när jag säger hennes namn. Jag undrar vad hon tänker? Och om hon tycker det känns lika mäktigt och nervkittlande med utsikten som jag?
När hon tyckte det var dags att bege sig neröver igen och till forsen och bada så sa hon det genom att börja took-pussa mig i ansiktet och gnåla och samtidigt slå med tassen på mig. Ja, jag antog att det var det hon menade iallafall? Eller? 

"Men gå i då!"
"Gå i själv"
Ja, jag är då riktigt nöjd med skorna iallafall. Lätta, sköna, smidiga och bra grepp. Vad mer kan man begära?
Jo, dom är ju snygga också. Kan lätt användas även till vardags.

Sugen på att skaffa nya skor? Klicka då in på C2´s webshop, där hittar du garanterat en sko som passar dig, oavsett om du ska bestiga Mount Everest, klättra upp för Gothia Towers eller bara ut och springa med vovven.

Men nu är det kvälla. Freja har redan slocknat i sängen, så ska krypa ner brevid henne och fortsätta plugga lite hypotermi innan jag också slocknar. För hela nästa vecka står forsränning i Idre på skolschemat. Kul va =) 

Ha de!
/~ ANNA LUNDH

Nordic Outdoor

2013-05-06 / 00:06:00
Det har varit en gryyyym tid här nere i räkstaden Göteborg!!!!


Har varit på Nordic Outdoormässan med Addnature, där jag har ställt ut för Petzl och La Sportiva. Har bott på Gothia Towers, där även mässan varit. Nära till jobbet kan man ju lugnt påstå. Jäklar vilket läckert hotell det är!

En mycket bra arrangerad mässa som gick för första gången i år. Grymma varumärken visades upp och inspirerande föreläsningar hölls av bl.a Ola Skinnarmo och Anneli Pompe mfl... Det var filmvisningar och en fotoutställning av välkända outdoorfotografer. Besökarna kunde även prova på en rad aktiviteter så som olika tävlingar, SUP-Stand Up Paddling, kajak, rullskidor, klättring, trailrunning, slackline eller ta del av Bouldering SM med grymma klättrare.
Apropå grymma klättrare.... 

Här en film när Said Belhaj klättrar uppför Gothia Towers i fredags.  Galet, spana in detta!
David och Fredrik från C2 riggar upp tältet där Addnature ska ha sin kundtjänst under mässan. 
(foto: Addnature)
Nice va? Sitta och jobba10 våningar upp med benen pinglandes ut i det fria. 

Och inne på mässan tävlade jag och Skinnarmo. Nu mot varandra istället för i samma team. Börjar bli lite av en tradition det här med tävla på mässa. Men i tävlingen "Ett garanterat bra ligg" där man skulle pumpa upp ett liggunderlag så åkte jag på stordäng. Haha fan. 
Blev bjuden på god lunch iaf. Lite plåster på såren.
Ja, och här tävlar Addnature mot Outnorth innan mässan öppnade en morgon. Älska Calles segertjut! Haha. 

Dessutom har vi en riktig sånglärka bland oss^^ Idol-Ola. Ni kan ju bara gissa vilken låt han framförde för juryn?  Det var ju Idol-audition här i Göteborg denna helg. Så sjuuuuukt lång kö här utanför. Addnature-Calle knep också en guldbiljett. Ni ser ju hur glad han är. #Outstside 
Förutom att bara vara på mässan har jag även hängt med Per Santesson och hans plare och kört en del slalomskate. SÅ SJUKT KUL! Har gått från att vara en totalt nybörjare på detta till att faktisk bli ganska bekväm på brädan.

Och så har jag varit på Lisseberg och hängt med underbara Per... .

...och min hottie och ö-syster Mia.
Har åkt spårvagn, kollat fotboll, käkat massor med räkor och bara njutit av allt Göteborg har att erbjuda. Det är fantastiskt här! Man kan ju inte bli annat än sugen att flytta ner. 


Nu är min sista natt här på Gothia Towers, ligger på rummet och försöker plugga lite fågelläten. Vi har prov i skolan på tisdag, 60 fåglar och deras läten. Ögonlocken känns tunga och benen ömmar lite efter kvällens slalomskate och efter allt man stått på mässan, inte mycket man suttit ner den här helgen precis, men vad gör det efter allt skoj och tok som hänt här nere i götet. Om ni bara visste.

Imorgon bär det av hem till Dalarna igen, så nu är det dags att sluta ögonen så man orkar kliva upp till hotellfrukosen imorrn. Men tack Göteborg för denna gång, ses snart igen. 

 


/~ ANNA LUNDH