En vecka i kylan..

2013-01-19 / 10:34:00
Den här veckan har vi varit på tur uppe på fjällt med turskidor, pulka, bivackbyggande, tältande och en temperatur mellan -15 till - 30°C hela veckan. Man tappar känseln i både fötter och fingrar och blir lätt apatisk om man inte rör på sig hela tiden. Vi värmde varandras fötter hud mot hud. Brrrr va kallt det är att värma upp en isbiten fot på magen. Vatten är även en bristvara på fjället, allt fryser till is. Vi fick smälta snö för att få vatten till matlagning och till våra termosar. Egentligen hatar jag att fiffla med dessa stormkök när det är såhär kallt. All mat frös till is rätt igenom. Korv och mjukost på tub var ju helt onödigt att jag ens släpa med mig ut. Hårt som sten. 

Det var en riktigt tuff vecka, vilken utmaning. Det är bara att bita ihop, och det är det här gänget riktigt bra på. Vilka kämpar. Ingen gnällde en enda gång, hur kallt det än var. Inte ens dom som fick förfrysningsskador jämrade sig. Alla höll humöret på topp, mycket skratt och skämt hela veckan. Fjället var fantastiskt vackert, höjderna ger ett pirr i magen, som i en sagovärld. 
Vår lärare Dennis är van att vara ute på fjället. Som hans andra hem. Han tog oss till fantastiska platser och lärde oss hur vi överlever i kylan. 
Vi byggde bivack. Att sova i snögrottor är så mycket behagligare än att sova i tält. Inne i bivacken blev det varmt, det var säkert inte kallare än -5°C där inne.
Jag, Martin och Morgan slet hårt med våran bivack hela dagen. Det är många kubikmeter hårdpackad snö man ska gräva ut.
Vi fick till det riktigt mysigt där inne. Som ett vinterpalats. Sovplats för fyra personer. Så Bamse flyttade också in till oss. Ishotellet släng er i väggen ;) haha.
 Men okej, på morgonen var det kallt kallt kallt. Jag sov i dubbla sovsäckar som hade comforttemp på -15°C med nalgene flaska med uppvärmt vatten intill kroppen. Jag ska aldrig mer klaga hemma på morgonen att det är jobbigt att kliva upp och lämna det varma täcket, för det här mina vänner, att lämna sovsäken ute på fjället, det är en utmaning. Och sen ska man packa ihop alla grejer i pulkan och ryggsäcken och göra frukost och stå redo på skidorna när ljuset kommer. Man måste utnyttja ljuset, det är inte många timmar det är dagsljus. Vid 17-18 tiden på kvällen när det blir mörkt ska man ligga i sovsäcken igen.
 
Uppställning!
Sen ut i den vackra sagovärlden igen och njuta av solens första strålar...
Jacob njuter i solen på första parkett där han tillagar sin lunch.
 Vilken meditation det är för själen att vara ute en vecka såhär. Man rensar alla tankar och är som en ny människa när man kommer hem. Man uppskattar allt hemma så mycket mer. Bara att få gå på en toalett, slippa frysa arslet av sig och slippa elda upp toapapperet är guld värt. Eller att krypa ner i sin varma mjuka säng och lyssna på lite musik i lurarna. Mmmm vilken njutning.

När jag kom hem höll jag i en föeläsning på hotellet för Älvdalens näringsliv "Våga drömma". Unga företagare och kommunchef Stefan Linde var på plats för att utveckla Älvdalens näringsliv. Sen kom min Ia hit. Hon fick körkort nu i veckan, så vi cruisade runt lite här på byn och bara njöt av livet.
Men måste erkänna att jag är väldigt trött nu. Trött och småsjuk. Skönt med helg och vila och ladda om, packa upp och packa om inför nästa vecka. Då ska jag gå SLAO skidinstruktörsutbildning, så då blir vi ute i backen hela veckan.

Men nu frukost i soffan framför tv:n med min bästaste Ia. Ha en trevlig helg allesammans!  

/~ ANNA LUNDH
Kommentarer!
iamakaria säger:

Älskar att skratta åt fula bilder på dig<3

Kommenterat - 2013-01-19 / 11:24:14
Anders säger:

Ser ju riktigt varmt och hemtrevligt ut på vissa bilder. Tackar för lite gött ögongodis:)

Kommenterat - 2013-01-19 / 11:40:29
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: