Snart i rutan..

2013-02-28 / 18:11:00

16 mars krigar vi i TV4 rutan igen, men den här gången i Fångarna på fortet! Yäy!  

 Team Robinson
Robban, jag, Mirre och Leif

 Missa inte det!
/~ ANNA LUNDH

Uppsala

2013-02-27 / 21:09:00


Dagarna bara rusar förbi, vad är det för dag idag? Onsdag? Det går fort när man har roligt.


Och tro det eller ej, men till och med inventering av en miljon prylar kan vara roligt...lite avkopplande på nått vis. Men idag blev vi klara med ALLT! Hurrayyy! Det måste firas, även om vi "firar" varje dag iofs, Firar ner alltså.

Macke behövde träna lite trappintervaller och David orkade inte gå upp till fikarummet - så då får man hitta på en lösning. Ååååååheeej ååååhååå....

. Run Forrest Run!!


Irish cab


Körde faktiskt också ett pass idag, en mil i löpdojjorna. Hur är det man brukar säga? "kalorier in och kalorier ut." Blir många mil i veckan om man nu vill njuta av livets goda och äta så mycket gott varje dag som man gör här ;)  

Nu tar vi kvälla, natti natti

/~ ANNA LUNDH

Afraid of the wild?

2013-02-25 / 21:29:11

/~ ANNA LUNDH

Torsdag

2013-02-21 / 18:44:00
Tidigt i morse drog vi till en byggarbetsplats i Stockholm, tur man slapp sitta vid ratten då jag var så morgontrött, var vaken på tok för sent igen..

Anna goes byggarbetare.

Vi klättrade, borrade och skruva fast bultar ovanför alla fönster så fönsterputsarna har nått att rigga fast sig när de sen ska tvätta alla fönster här inne. Så kul när man mitt i jobbet kommer på sig själv att man faktiskt använder riggning och klättringen enbart som ett färdmedel för att ta sig mellan platserna där arbetet ska utföras. Kul jobb va! Annars är man ju så van vid sportklättring att själva huvudsysslan ooch tjusningen är klättringen i sig.

Fräsing byggnad va? Blir kul att se när den är färdigbyggd.
Lite målarjobb också.

Back home. Ligger i soffan och slökollar tv trött som faen. Överväger om jag orkar gå till affärn och handla eller inte. Troligtvis inte. Överväger också om jag ska ut och springa min kvällsjogg eller inte. Troligtvis inte. Haha.

Vi säger godnatt istället.

/~ ANNA LUNDH

C2 Vertical Safety

2013-02-19 / 21:40:00
Efter en fantastisk helg i Sthlm har jag nu flyttat vidare till Uppsala och till på C2 Vertical Safety (hemsida). C2 genomför en mängd utbildningar för personer som arbetar på hög höjd och i trånga utrymmen. (klicka här för att se kursutbud).

Direkt jag kom hit kände jag att jag hamnat på rätt plats. Förstaklassigt bemötande och alla är så sjukt kompetenta och duktiga på det dom sysslar med. Så sköna människor, alltid glada och har så mycket häftigt i bagaget. Klättrare, cirkusartister, poliser, överlevnadsexperter, grottforskare, nån vart upp på Mount Everest.... ja, you name it, listan bara fortsätter. Många fräna personer.

Igår började jag på en tredagars Rope Rescue Basic utbildning, för målgruppen räddningstjänst, brandförsvar och industri. Teori blandat med massor av praktiska övningar. Så har nu i två dar "räddat" och "blivit räddad" av brandmän, hehe inte helt fel. Instruktörerna är så grymt bra och vi har så roligt!


Jag bor även här på anläggningen så när vi slutat för dagen har jag knytit löpdojjorna och sprungit in till centrum och runt på lite sightseeing här i Uppsala. Väldigt fin stad! Men nu blir det sängen så natti natti!

/~ ANNA LUNDH

Isklättring, Brudslöjan.

2013-02-16 / 13:04:18
Lite pics från sist vi isklättra i Trängslet, denna gång vid "Brudslöjan", vackert namn va?
 
Jacob och jag fixar förankringen ovanför isväggen. Safety is number one!
När man har stegjärn på pjäxorna och isyxor i händerna så känner man sig lite som en fluga som med enkkelhet kan ta sig upp för lodräta väggar.  
Långt där nere står dom...
Det är så sjukt kul att klättra! Men åååååh så jobbigt att ta sig upp hahaha, man får verkligen slita på vissa ställen!!

Magisk dag som vanligt <3
 
 
/~ ANNA LUNDH

Time to say goodbye

2013-02-13 / 23:04:00

Sitter hemma i Gesunda mitt i ett berg av resväskor, vandringsryggsäckar, skidor och kläder. Gu va alla är goa här hemma som hjälper mig med mitt väsk-berg!

Idag har vi i skolan jobbat med vårens projekt "Fjäll -och Fjord" då vi ska iväg till Norge på tur två veckor i april. Längtar så otroligt mycket! Kommer bli så fantastiskt! Har idag även jobbat en del inför Vildmarksmässan  som är i mars, då vi kommer ha en monter från skolan bland alla utställare. Så alla ni som frågat om och varit så nyfikna på utbildningen jag går borde verkligen ta tillfället i akt och komma och besöka vår monter under mässan.

Efter skolan tömde jag mitt rum hemma hos moster i på mina sista grejer, kändes lite vemodigt. Här har jag bott sen i somras och haft det sååå bra! Gu vad mysigt vi haft! Men nu är det dags att lämna Älvdalen. Åh vad jag kommer sakna att sitta uppe och skratta med moster hela kvällarna. Kommer inte tillbaka förrän vintern i princip slagit över till sommar och gräset gror. Och även då blir det bara en snabbis i Älvdalen innan jag drar ut på sommar-LIA. 

Men det som väntar nu framöver är ändock väldigt spännande! Ser verkligen fram mot att flytta till Uppsala ett tag. Kul med en ny stad, lära känna nytt folk men framför allt att vara på C2. Har hört så otroligt mycket gott om dom från alla olika håll och kanter, verkar vara några riktigt sköna snubbar där som verkligen kan sin sak.

Det här gänget kommer jag också sakna! Typ "Hej vi går på högstadiet och är BFF" ... .. ;)

Avslutar med en liten film från förra veckan som Elin har klippt ihop. Det är från nör vi var i Bydalen. Mmm livet kan allt vara bra underbart va? ;)
 


Nu nattinatt, imorgon ska jag isklättra. Tjopp!
 
/~ ANNA LUNDH

Home

2013-02-10 / 22:08:00
Bra med snöplog dessa tider^^

Stefan ploga en sjukt snygg väg genom skogen idag till sina grannar, snäll bror man har va. Skönt att vara hemma i byn en sväng och umgås med familjen och vila lite. Vi fick ledigt även imorrn. Woohooo så då ska jag till frisören, var måååånga månader sen sist, så skönt det ska bli att fixa till trollhåret!

Golliga Freja!!! Hahha.
 /~ ANNA LUNDH

FREEEDOOOM!!!!

2013-02-08 / 18:35:00
ToppenSuperDuperDag!!!

Ni skulle varit med idag! Ni bara måste följa mig någon gång så ska jag guida er till den största frihetskänslan av dom alla!

Du har kämpat, gått, gått ,gått genom skogen på skidorna, träden är begravda under ett lager av gnistrande vit snö, meter med puder. Du fortsätter gå och gå, du har nu kommit upp där trädgränsen slutat, vätskepaus, utsikten är gudomlig. Du fortsätter gå....nu sicksack då det blir brantare och brantare, vissa partier är det bara att av med skidorna och bära dom. Nästan vid toppen, det börjar bli riktigt stenigt och brant, fäster skidorna på ryggsäcken och får både gå och klättra. Sen plötsligt når du toppen. Ett pirr går igenom hela kroppen när man står där, milsvid utsikt och en total tystnad. "Jaaa, jag klara det!!!" Dom brukar säga att det är "ensamt på toppen", och det kan jag ju hålla med om, men förstår absolut inte varför. Det är ju så otroligt underbart att bara stå där och skåda ut över världen. Du är bara här och nu med en pirrande känsla av frihet i hela kroppen.

Det var jag, Bamse och Dennis. Klarblå himmel och runt -20°C i luften när vi startade nere i stugbyn. Transcivern på kroppen. Spade, sond, första hjälpen, extrakläder, matsäck och lite andra prylar i ryggan. Det var första gången jag provade Randoneeutrustning. Jag måste erkänna att jag tidigare varit skeptisk till randonee, men efter idag tar jag tillbaka allt jag någonsin tänk om randonee. Randonee is the new shit that takes you to freedom!

Bamse och jag.

Dennis.
En glad Anna :D haha, kunde verkligen inte sluta le!  Samma stora leende sitter kvar nu i skrivande stund, tror aldrig det kommer suddas ut, haha. Känslan efter en sån här grej lever man på läääänge!

TOPPEN!!!

Dennis skottade en soffa där vi slog oss ner i solen och bara njööööt av solen och vår matsäck.

Sen var det dags för den största belöningen av dom alla! PUDER hela vägen ner!!! MÄNGDER med puder!! Wooohooooo!!!!
Så sjukt underbart! Hahhaa, hörde bara glädjetjut hela vägen ner.
Vilken jävla kick! Jag är sååå kär i det här! Give me more!!!

Som sagt, leendet och känslan efter en sån här tur kommer sitta kvar läääänge. Längtar redan efter vi ska ut på fjäll-och fjord i vår...

Vi har även tränat mer lavin och kamraträddning idag. Och nu är vi tillbaka och myser i stugan, vet då en som kommer sova gott inatt. Nu vankas det middag och sen blir det även efterrätt ;) mmm.

Hoppas ni haft en lika härlig dag som jag!

Puss och Kram// Anna (fortfarande med ett leende upp till öronen.)
/~ ANNA LUNDH

SLAO Lavinutbildning

2013-02-07 / 16:38:51
I söndags åkte vi upp hit till Bydalen/Höglekardalen för lavinutbildning. Min grupp är nu klara med lavinutbildningen och alla blev godkända ;D weeeii, hehe. Så nu har man både Lavin 0 och Lavin 1. Imorrn ska vi på topptur och ha lite mer lavinträning, innan vi sen åker hem på lördag.

Här lite pics från veckan, so far.
3, Betydande lavinfara: Mänskligt utlösta laviner sannolika. Spontana laviner möjliga.

Mycket teori. Alltid viktigt att bedömma lavinrisken innan man ger sig ut offpist. Se hur vädret varit de senaste dagarna, nederbörd, vindriktningar och solinstrålning. Och ta reda på om det nyligen varit någon lavinaktivitet och ev göra snöstabilitetstester mm. Allt för att göra en så trygg färdväg som möjligt.

Otrolig utsikt, men som vanligt blir den inte lika vacker på bild som i verkligheten.
Jag filmade lite...

Såhär såg det ut där snöflakslavinen släppt. Även laviner i denna storlek är livsfarliga, hamnar du under snön är det så gott som omöjligt att ta dig loss helt själv. 90 % av dom som överlever en lavin har grävts fram INOM 15 minuter, sen minskar överlevnadschanserna drastiskt.

Hur det kan se ut att bli begravd i en lavin.

Förstå vilka mängder snö det är som rasar ner. Om vi säger en yta på 30x30 meter med snö, som är 40 cm djup, Vet ni vad den snömassan väger? 100 ton!  (vikten på snö är ca 300kg/kbm, kvm*300kg). Tänk att hamna under den snömassan. Ens enda räddning är då att bli hittad av någon. Och det är ju inte så lätt att bli hittad i ett hav av snö om man ligger nergrävd 1,5 meter.
Ett måste är då att vara utrustad med transciver, sond och spade. Dom flesta som överlever efter att begravts i en lavin hittas med hjälp av kamraträddning. Så den här veckan har vi även tränat mycket kamraträddning och användande av trancivers. Så finns det ju sjukt mycket mer prylar på marknaden för att öka chanserna att klara sig om det skulle gå en lavin, men får ta de nån annan gång.

Här gör vi rutschblocktest för att få ett hum om snöns stabilitet.
Kompressionstest.
Nej nu blir det lite filmmys i stugan och ladda om inför morgondagen.
Ciao
/~ ANNA LUNDH

P.S I Love You

2013-02-02 / 20:20:00
Fortfarande sjuk, aah kan det inte släppa snart? Väckte hela huset jag hostade så hysteriskt inatt, haha. Har fått sån sjuk träningsvärk av allt hostande så gör ont även när jag skrattar nu. Men skratta bör man annars dör man.

Aja, halva klassen är sjuk så det är lika för alla iaf när vi imorgon söndag så drar iväg till Bydalen en bit nedanför Åre för en veckas lavinutbildning och toppturande. Så nu har jag precis ställt om bindningarna lite till de nya pjäxorna (även dom Gesundaberget), och nu ska jag packa ihop och bege mig upp till Älvdalen.
Min polare ringde och han gjorde mig på sååå gott humör idag, haha. We gotta plan for the future! Bara det blir av så kommer det bli greeeeat!!

Nej. dags att packa in i bilen och bege sig, måste hinna upp till Brunnsberg innan världens sorgligaste men bästa film börjar. TV4 kl. 21.30 "P.S I Love You", missa inte den! Börjar alltid gråta när jag ser den. What a sad love story.. Tänk att man kan vara så känslig när det gäller film. 

Ha en fortsatt trevlig lördagskväll folks ;) Ciao
/~ ANNA LUNDH

Projekt Vintersäkerhet

2013-02-01 / 12:02:00

Opp och hoppa era slashasar! Denna vecka har general Lundh och dennes furirer tagit ut massa högstadieelever i skogen för de ska lära sig vintersäkerhet och överleva i kylan. Nu ska de allt få sig en utmaning;)


Närmare bestämt; YH Fjäll och Äventyrsledare har haft i uppdrag att planera och genomföra projekt "Vintersäkerhet" för åk 9, där vi ska låta dom testa på att sova ute med oss vintertid och vi ska utbilda dom i allt från bivack, hypotermi, förfrysningsskador, rätt kläder, göra upp eld, utrustning och mkt mer. Halva vår klass drog till Idre för att utbilda niorna där, medan min grupp har haft hand om Älvdalens åk 9.

Så tidigt i måndags började vi förbereda veckans mottagande. Vi räknade på i 49 älvdaleselever uppdelade i två grupper. Så det var bara att valla mängder med skidor, noga kolla igenom pjäxor, vintersovsäckar, liggunderlag, tält, kost, militärtält, pulkor, spadar och det berg av utrustning vi skulle behöva.
Är alla sovsäckar och dragkedjor hela?
Det går bra nu, Therese.
Ja bara 100 pjäxor kvar att sortera och kolla igenom så de är hela och har sulor och skosnören.
Se så bra det blir!

Många par skidor att valla.

Jag och Kim förrekade vägen genom skogen. Så vi hittar sen när vi ska guida ut niorna.
Sen skidar vi ut med all utrustning, blev mååååånga vändor kan jag säga.
Fast det blev en annan väg än den niorna sen ska skida.
Och så rigga vi upp lägret...
Skynda skynda innan det blir mörkt!!

Dagen efter var det dags att hämta niorna och ta med dom till vårat camp.

Framme!

Sen regna det in aktiviteter för ungdomarna hela dagen och kvällen.

Kim lagar middag när kidzen har snöskulpturtävling i bakgrunden.
Blott 15 min hade de på sig, och såhär fina blev resultaten.
Innan alla skulle krypa ner i sina sovsäckar hade vi ett litet äventyr i mörket, då de skulle med hjälp av pannlamporna hitta reflexer i skogen. Och vid varje reflex fanns det en fråga eller gåta kopplad till dagen. Sen lite varm choklad innan det var dags att säga godnatt. Vi ledare turas om att sitta eld -och nattvakt hela natten. Viktigt att alltid någon är vaken ifall det händer något..
GODMORGON kl.5 !!! Vi låter dom sova till kl.6 men då vi har det goda värdsskapet så vill vi se till att det finns både frukost och varm dryck färdigt när elevena kliver upp.

Kim´s gröt är verkligen i klass för sig.

Ny dag, ny grupp. Vi skidar tillbaka med första gruppen som klarat alla uppgifter galant!


Och så fortsätter det.. dragkamp, bivack, hypotermi, göra upp eld, snöskulpturstävling, kvällsäventyr mm.. Här är fler fina snöskulpturer ;)

Lägret blir bara finare och finare. Nu har det även byggts en köks-ö och snösoffor att sitta på.
Sista kvällen började jag bli mer och mer krasslig. Fick led -och muskelvärk, slemhosta och huvudvärk. Men man försöker ändå att inte visa nått. När det var dags för mig att sitta eldvakt hade jag så ont och sån frossa att inte ens ipren hjälpte. Tur det var sista natten.

Det var en toppenvecka! Jättekul att lära känna alla fantastiska nior! Dom imponerade på oss rejält, inget gnäll fast de blev genomblöta och kalla, hade fullspäckat schema och fick gå och lägga sig redan kl. 20. Haha. De var bara glada och väldigt snabba att lära sig och hjälpte varandra. Så kul att se! Efter vi skidat tillbaka med sista gruppen var det bara för oss att rivahela lägret och städa och packa ihop allt, skida tillbaka det i pulkorna och lasta i släpet och sen tillbaka till skolan och hänga upp alla tält, sovsäckar och liggunderlag mm på tork, diska och sortera alla prylar till rätt förråd.. Uh vad min kropp började säga ifrån, men bara att bita ihop tills man är klar. Sen är det skönt att hem och ta en varm dusch och tvätta kläder, då var det en sisådär fyra dagar sen sist, inte direkt så att man tvättar sig när man bor ute sådär på vintern. Håret är ju inte särskilt mysigt en tid i mössa.

Det är iaf jättekul att vi fått så bra respons från många av niorna som tyckte det varit skitkul och ville göra det igen :) Då har vi lyckats med huvudmålet!

Nu har vi en ledig fredag, på söndag kl.12 ska vi vara uppställda i skolan igen, för då drar vi iväg upp mot Bydalen för SLAO Lavin 1 och en och annan topptur. En vecka ska vi vara där. Kommer väl hem lördag eller söndag nästa helg. Så nu har jag bara idag och imorgon på mig att ligga hemma såhär med hosta och feberfrossa och tycka synd om mig själv. Här har vi inte tid att vara sjuka. Försöker ändå hålla mig sysslesatt så man inte tänker för mycket på smärtan i kroppen, ipren tycks ju inte hjälpa ett smack. Så nu blir det film och thé. Ciao.
/~ ANNA LUNDH