Augusti

2013-08-30 / 13:14:00
 Veckorna rullar på, livet likaså. Har varit uppe i Idre hos Östen, Ola och Maud och guidat turister på hästryggen i den vackra fjällvärlden. Har lärt mig galoppera också. Skönt som fan att rida på fjället istället för att vandra, då hr man tid att njuta av utsikten och inte bara kolla var man sätter fötterna...haha!

Städjan

Sköta typ 18 hästar är verkligen ett dygnet-runt göra. Pjuuu!! Men kul är det.
Älskade djur!

Och så har jag och bästis bott i hennes stuga i Äppelbo. Kollat Trollbröllopet och bara åkt båt, åkt runt i fäbodar och släktforskat och myyyyyyyst vid brasan!!!

 
ia min ia <3
Sen har min goda vän andra-Anna gått och gift sig med sin Tynell. Riktigt fint bröllop som ägde rum i Tällberg. Dom gifte sig i båthuset, så kyrkbåtarna var utrullade och stod redo nere vid vattnet. Första gången jag sett bruden ställa sig och sjunga solo till sin man framme vad altaret. Så sjuuuuukt vackert och romantiskt!
Min gode vän Calle hemma från de militära! :DD
Och när en alpinist gifter sig med en skidåkare så följer ju självklart kvällens shots i samma tema...
Klippt livsfarliga! Måste varit valla kvar i dem eller nått....Så ta inte för många, jag har testat! Men fantastiskt kul hade vi!

Och nu är jag tillbaka på en av mina favvoplatser. C2 i Uppsala några veckor innan skolan börjar igen.

Underbara och otroligt inspirerande människor. Och är med på utbildningar nu som aspirant, lär mig massa nått nytt varje varje dag. Love it!
Som sagt veckorna rullar på, livet likaså. Snart flyttar jag upp till moster i Brunnsberg igen (älskar att bo med henne, vi har så himla mysigt och kul) nu är det dags att göra sista rycket i skolan i Älvdalen. Utbildningen slutar i november, så inte lång tid kvar. Både sorgligt och spännande. Kommer sakna alla och allt vi gör. Har lärt mig så otroligt mycket senaste året. Det har varit en helt fantastisk utbildning! Galet kul! Samtidigt ska det bli kul att ut i "verkligheten" jobba och få rikta in sig på det man är mest intresserad av och utvecklas inom det. Så är riktigt taggad inför hösten!

Nu kör viiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 
/~ ANNA LUNDH

My little runaway

2013-08-22 / 12:46:00
Min bil försökte rymma från mig... hon hann nästan hela vägen hem till farmor. Tur pappa är så duktig att laga bilar och husfasader.
 
/~ ANNA LUNDH

Tre länder - tre toppar

2013-08-10 / 01:12:00
 
För några veckor sen fick jag för mig att jag nu i sommar skulle bestiga det högsta berget i Sverige, det högsta i Norge och det högsta i Finland, de tre grannländerna. Eftersom jag tidigare inte varit upp på något av dem så blev det en liten kul utmaning. Anna´s Topp Tre -utmaning. Sagt och gjort. Nu har jag varit på högsta punkt i samtliga länder.


 
 
KEBNEKAISE - Sveriges högsta berg
4/7 -2013
• Höjd: 2 104 m.ö.h
• Koordinat: 67°54′00″N 18°31′00″Ö
• Terräng/orientering: Stig och sten, bra markerat. Vissa partier var ganska tuffa. Gick västra leden från Kebnekaise fjällstation, ca 1 mil till toppen. Samma väg ner. Väldigt vacker utsikt när molnen skingrades. 
• Total tid: 12 timmar.

 
• Bästa med turen: Det var den första av de tre ländernas högsta berg jag var upp på, så det var en fantastisk känsla när man nådde toppen. Väldigt vacker utsikt under så gott som hela turen.

• Sämsta med turen:
Skavsår, haha!
 

 
 
 
HALTI - Finlands högsta berg
12/7 - 2013
• Höjd: 1 324 m.ö.h
• Koordinat: 69°18′32″N 21°15′52″Ö
• Terräng/orientering: Bara sten och klippblock, ingen markering. Startade vid sjön Guolasjärvi, ca 6 km till toppen. Samma väg tillbaka. (Finns markerad väg om man går från finska sidan.) Lite svårorienterat men inte särskilt fysiskt jobbigt. Väldigt platt landskap, man ser måååånga mil bara platt platt och sten, sten sten. 
• Total tid: 7 timmar


 
• Bästa med turen: Det var så orört. Helt knäpptyst. Inte en enda turist syntes till. Denna topp jag är nöjdast med att ha klarat, just eftersom jag inte känner någon som gjort det innan. Så jag hade ingen direkt att fråga om råd utan fick ta reda på allt själv och lita på mig själv när det gällde orienteringen som jag först var lite osäker på.
 
• Sämsta med turen: Bilvägen mellan Kåfjorddalen och sjön Guolasjärvi där jag startade. Den vägen var knappt körbar, man fick verkligen känna på att ha "hjärtat i halsgropen" när man körde där. Sen tröttnade man även på den steniga och platta terrängen efter några timmar, det var inte särskilt omväxlande.
 

 
 
 

GALDHÖPIGGEN - Norges och Norra Europas högsta berg
7/8 - 2013
• Höjd: 2 469 m.ö.h 
• Koordinat: 61°38′11″N
 8°18′45″Ö
• Terräng/orientering: Startade i Juvasshytta - glaciär och sten. Inte så mycket stig att följa, men bra markerat, dock inte alls markerat över glaciären. Tog en annan väg ner, gick då till Spiterstulen. 
• Total tid: 6 timmar

 
• Bästa med turen: Glaciärvandringen och den dramatiska naturen. 100 meters stup som gav rejält pirr i magen, glaciärsprickor, 2000-meters toppar runt om och varierande terräng att gå. Det här var nog den roligaste turen att gå, just för det var så vacker natur och omväxlande. Man kunde inte se sig mätt på omgivningen... och kul att ha knäppt Norra Europas högsta berg. Man startar turen ganska högt upp om man går från Juvasshytta så turen tar inte särskilt lång tid, utan är alldeles lagom lång så vem som helst borde fatiskt klara av den utan större problem. 
 
• Sämsta med turen: Sjukt mycket turister vid toppen, barnfamiljer, hundar och en och annan farmor. Det var typ kö för att kunna ta en bild vid den högsta punkten. Men samtidigt kul att det är så populärt att gå upp. Den yngsta jag såg var nog runt 7 år. 
 

 
TRERIKSRÖSET - knutpunkten för Sverige, Norge och Finland. Självklart besökte jag även denna plats så jag bokstavigen stod i alla tre länderna samtidigt. Rätt fränt! 
 
SAMMANFATTNINGSVIS kan man säga att Kebnekaise var den största fysiska utmaningen, Galdhöpiggen var den vackraste och roligaste turen och Halti är den jag är mest nöjd över att ha klarat eftersom det var den krångligaste av dem alla. Mer djupgående om alla turer kan den som är intresserad läsa om i tidigare inlägg, där jag även lagt upp massa fler bilder från turerna. Bara att höra av sig om ni har nå frågor eller själva är sugna att göra min Topp Tre - utmaning.

Ja, kan ju bara säga att det ger ju rejäl mersmak. Känner i skrivande stund att fjälltrummorna kallar efter mig, trots att jag nyss kom hem. Oavsett om man är helt ensam eller har med sig några roliga polare så är det fantastiskt avkopplande där ute. Man fylls med glädje och energi, och ögonen bara suger in allt det vackra i omgivningen... så nu vet ni, det är bara att packa väskan och ge sig iväg. 

Ut på tur, aldrig sur. 
 
/~ ANNA LUNDH

Galdhøpiggen, Norra Europas högsta berg.

2013-08-09 / 00:03:00
I söndags drog jag och Ia till Värmland och sedan mot Norge och Oslo. Vi hadde noen utrolig morsomme dager der ;) 
 
Sen var det dags att hämta guttene på Gardermoen lufthavn.
Och de var då två riktigt glada laxar vi fick med oss! Vi bilade sedan upp mot fjällvärlden. Stannade och käka lite pølse i Lom och drog sedan vidare till Leirvassbu, där jag var i våras på skidtur med klassen. 
 
Checkade in på det mysiga och vackra "skräckhotellet", känt från Fritt vilt - filmerna. 
Efter vi dumpat lite packning drog vi ut på tur i området. 
 
"Kyrkja"
Strike a pose
Väl hemma på hotellet hade vi det koseligt långt in på småtimmarna.... 
... og jeg må si vi var god til å skremme upp hverandre. Hela den kvällen var som en enda spökhistoria..
Efter en gog frukost följande morgon så bilade vi iväg till Juvasshytta.
Ia fick vara vår får-vallare på vägen upp. Dom hade en rejäl förmåga att stå lägga sig mitt på vägen och vägra flytta sig. 
Gamla Bettan behövde coola ner sig lite när vi kom fram, hon hade aldrig varit högre än 1800 m.ö.h.. gumman. 
Sen tog vi adjö av vår kära Ia som skulle möta upp oss i Spiterstulen efter vi kört vår topptur uppför Galdhøpiggen, Norges - och Norra Europas högsta berg vars högsta punkt är 2469 m.ö.h. 
Vi körde glaciärvägen, för det är mycket coolare tyckte vi. 
Läckra glaciärsprickor.
Happ!
Denna kille från Nepal jobbar som guid i Nepal och har bestigit Mount Everest 8 gånger. Han insisterade på att vi skulle samla ihop ett suget gäng och komma dit.... Ja vad säger man... Nån som är sugen?
Här kan vi se toppen av Galdhøpiggen, men fortfarande en bra bit kvar.. 
Stenröse på en liten topp påväg upp... 
Woohooo toppstugan!!!
Högsta punkten!! 2469 m.ö.h. Lite kass utsikt så dimmigt när vi tog bild, men från och till skingrades molnen för nån minut så man kunde se utsikten. 
Vi tog en välförtjänt rast inne i toppstugan. Jag köpte en coca cola-burk för 40 norska kr. Haha. Den dracks med extra njutning kan jag lova!!! 
När vi tröttnat på att sitta still började vi vår vandring ner mot Spiterstulen och Ia som väntade där. 
Riktigt cool och hisnande natur!!!
Rejäla klippväggar. Inte läge att vara klumpig och snubbla runt. 

Bromance <3 
Sagolik utsikt!

Efter ca 6-7 timmar (eller hur lång tid vi nu var borta) så blev det ett kärt återseende nere i Spiterstulen där Ia väntade på oss. Vi var sjukt glada att vi gick Juvasshytta - toppen - Spiterstulen, olika väg upp och ner, så vi fick se de bägge vägarna, otroligt kul tur! 
Gänget samlat igen!
Vi sov en bit utanför Otta följande natt.. långt bort från samhället, men trot på fan så hade någon kastat ägg på killarnas tält den natten. "Vem fan vare som kasta???" haha. Eller kastat och kastat... kläckt ägg över tältet snarare. Jäkla norrmän. Frågan är bara vem som hittat oss långt där ute, och som dessutom haft råa ägg med sig, och utöver det bestämt sig för att kladda ner tältet...? Jaha, mhm, nehe, jaha, mhm, nehe?
Trots äggkastande norrmän om nätterna, haha, och coca cola burkar för 40 spänn så hade vi världens bästa trip till Jotunheimen! Storslagen natur, tokiga kamrater och tredje högsta toppen avprickad på sommarens lista. Nu har jag inom loppet av bara några veckor varit upp på Sveriges högsta berg - Kebnekaise, Finlands högsta berg - Halti och Norges högsta berg - Galdhöpiggen. Alla har sin tjusning på sitt eget sätt. Återkommer inom kort med en liten sammanfattning om de tre topparna. 
Carpe fucking diem.

/~ ANNA LUNDH

Gör som havet - våga

2013-08-02 / 22:22:00
Shit vilken fantastisk sommar vi har. Solen strålar så gott som varje dag och jag bara toknjuter av livet, bygger båtar med Mulle Meck, badar, natt som dag, hoppar studsmatta, klättrar, roadtrippar, bygger sandslott med alla små barn, äter massa massa glass och tränar ...ingenting. Just freedom.

"Njaaaa lite upptagen idag, fullt schema vettu, blåser såpbubblor med snorkel och lite sånt där^^"
Lilla guddottern Elvira stårlande glad när vi är ute och drar upp fiskenät i Venjan.. 
Snart får Elvira ett litet syskon! Så spännande!!!! Blir ju snart tillökning i min familj också, så himla gulligt! 
Mulle Meck bygger båtar i vanlig ordning. Båten måste ju bli fin om man ska på båtcruising. 
Inte bara Donken som har drive-in. Glassbåten i Mora har också båt-drive-in.
...med suverän glass!!
I skogen finns många ögon.

Trot eller ej, men sälar finns det gott om här uppe.. 
..och klätterapor. 

Riktigt gött jobb måste jag säga. Ett höjdarjobb så att säga. 

Är ni också sugna på att gå höghöjdsbana på Gesundaberget (vars utsikt blivit belönad med 3 stjärnor i Guid Michelin och bara ligger ett stenkast från Tomteland och vackra Siljan) och då få följa mig eller någon annan riktigt skön guid på en äventyrlig och rolig klätterupplevelse så klicka här: << Moraparken - höghöjdbana >>Och när man behöver en som mest, så kommer en het brud på motorcykel och plockar upp en... 
Denna heta brud som för övrigt heter Ia, har ju även en cadillac man kan dra iväg på roadtrip i... 
En sväng till Värmland kanske...??? ;)
I Karlst´a hittar man ju även min kära Linnea! 
...och hennes super-goa vovvar!!
....och i Karlst´a skiner alltid solen!! Blev även utmanade på vollyboll av några norskar, och vi visa dom minsann att brudar kan! Inte sant Linnea? ;D 
Sen vips! Från Karlstad ena dan till norrland nästa - för jobb på hög höjd. Älskar norrland och dess fantastiska fjällvärld! 

Windpower is the new shit ;)
Bästa Patrik högst upp i maskineriet. 
Inne i nosen på vindkraftverket. Oerhört intressant där inne må ni veta! 
Påväg nedför vingen.. 
Industrial love
Fjällfiol kan vara det vackraste som finns.. 
På hemmaplan har jag kommit på en ny lek med mina syskonbarn - tvätta mosters tält!! Det är jättekul tycker dom! Jätteskönt tycker jag ;)
Sen leker vi att vi är i fjällen och lagar lunch ute i mitt lilla Primus-kök. Bästa pryl-investeringen jag gjort i sommar. Så smidigt och superlätt!
Och så har ju även min käre storebror fyllt 35 år!! Stort grattis till dig ;D
Min lilla systerson Lukas har börjat prata så mycket och har så kloka funderingar. Häromdagen när han såg trav på tv så kläckte han "Titta hästen cyklar!" ;-)
 Päronen, de bästa i denna värld!
 
För övrigt bor jag numera i en liten liten tvåvånings timmerstuga med utedass på min storasysters gård. Vi har verkligen asmysigt här om kvällarna ute på landet.
 
Siljan

Gesundaberget by night..
Ja, livet känns väldigt härligt just nu. Och nu är det dags att börja packa fjällryggsäcken igen, för på söndag eller nån dag roadtrippar jag iväg till Norge med min pärla. Där jag sen ska möta upp några vänner och vi ska försöka oss på Galdhöpiggen nu i veckan, Norges högsta berg... hoppas verkligen på ok väder, ser inte så jäääääättelovande ut just nu, hahaha men det hinner nog ändra sig, jag ta med finvädret dit:) 
Ha det fint gott folk! Lev väl, have fun och ta inte livet för seriöst. 


 
/~ ANNA LUNDH