Bushmanland

2010-11-18 / 23:30:29


I en vecka lämnade vi (8 volontärer + ledaren Herman och "vakthunden" Rambo) Harnas och alla våra gosiga djur och åkte lååångt ut i bushen.
Färden ut i det orörda Afrika tog timmar. Inga mobiler, ingen elekticitet, inga tält... African survivor fast med mat, men minst lika spännande.
Första natten tog våran ledare Herman oss till ett Boabab-träd som var 2000 år gammalt. Vi gjorde upp eld med pinnar och sov under stjärnorna.  Magisk känsla.

Dagen därpå fortsatte vi våra färd allt djupare in i den Afrikanska vildmarken.

Hittade spår av både vilda leopader, lejon, elefanter och hyenor. 

Elefant

Gissa :) ?? Mycket riktigt, giraff!

Vi såg även gamla jakhyddor som San-folket använt sig av när de varit ute och jaga.


ELEFANTER
Och plösligt.. bakom en kulle såg vi vilda elefanter. 9 tjurar som badade och drack vatten.  De var gigantiskt stora. Så vackra. Så orörda av människor, så fria.

Har en otrolig historia om vad som hände hos dessa elefanter, när vi räddade två elefantungar, men vill berätta den historian lite utförligare så den får komma i ett separat inlägg lite senare. Har film och grejer, men måste få ordning på mitt filmredigeringsprogram först så jag kan klippa ihop filmen lite.

SAN-FOLKET
Kommande dagar tog Herman oss till San-folket. Kan vara det lyckligaste människorna jag träffat. Så sociala och glada hela tiden. De sjöng och dansade och tjoade och skrattade hela dagarna. Ser upp till dessa personer som verkligen finner lyckan i det lilla. Visade man en bild i kameran brast alla i skratt, började man sjunga deras melodi, stämde alla in och sjöng med direkt. Ska försöka fånga upp deras glädje och ta med den tillbaka hit till kalla Sverige, det kan vi torra gråa Svenskar nog behöva :)

Vi fick följa med dom ut på jakt, där de jagade med gift-pil och båge. De lärde oss rigga fällor och hitta mat ute i bushen.Vi tillbringade flera dagar med dessa underbara människor. Kvinnorna lärde oss göra smycken av skal från strutsägg och piggsvinstaggar. Riktigt vackra armband blev de. Fick med mig några hem också.

Sen har jag fått ett nytt namn på bushman-språk. Kasi Kabi, vilket betyder sparkling eyes, glittrande ögon. Så himla fint, blev verkligen rörd av det. Så nu heter jag Anna Kasi Kabi Lundh. 

Vi såg även fler elefanter. Både på nätterna och dagtid. Vid ett vattenhål såg vi över 100 stycken på samma gång. Det var helt otroligt! Små bäbiselefanter med sina mamma, tonåringar som tacklade och jagade varandra, vuxna tjurar som var så stora att de lätt skulle kunna trampa sönder våran bil om de så önskade. 

KOBRA
Den natten när jag skulle gå på ”dass” så höll jag helt ärligt på att sätta mig på en kobra. Jag såg den inte först, för den dök upp snett bakom mig och ringlade ihop sig tätt intill mina fötter. När jag upptäckte den blev jag inte rädd konstigt nog, jag fattade inte att den var farlig. Tänkte bara på att den var rätt stor. Visade den för de andra och Herman konstaterade att det var en kobra. Stackars kobra som höll på bli pissad på.

Vi gjorde även lite skitgöra.
Gjorde rent ett konstgjort vattenhål som var överfyllt med gegg och elefantbajs. Så gjorde djuren en god gärning och rensa upp all skit och fyllde sen på med rent vatten. Duktiga vi!!

Vi besökte fler Boabab-träd. Det här var 4-5000 år gammalt. Så sjuuuk stort, den lilla pricken längst ner på bild är jag.

6000 ÅR GAMMALT BOABAB-TRÄD

Sen besökte vi även det här boabab-trädet. Det var 6000 år gammalt. Fatta Sex Tusen år! Ganska många generationer som det trädet har varit med om. Inuti trädet var det som en liten grotta. Riktigt coolt! Tyvärr var det här trädet nu döende.


Vi tillbringade solnedgången i trädet. Runt 2 miljoner solnedgångar har det här trädet fått uppleva. Och nu skulle vi få dela en solnedgång med detta mystiska träd. 

Solnedgången var otroligt vacker. Så fridfull.

Bushens alla fåglar och djur sjöng på sista versen innan nattens mörker kom smygande. Den natten hörde vi hyenor. Kommer aldrig glömma hur det lät när de ropa till varann under månens sken. Man rös, fick gåshud för det kändes så speciellt.  Så underbart. Kanske inte låter så coolt när jag skriver det här, men att uppleva allt detta själv var nått helt annat. 


NÄR JAG TRAMPA PÅ EN SKORPIOON
När vi var på väg hem från Bushmanland. Fick vi plötsligt motorstopp efter hala vägen.

Vi hade ingen mottagning på någons telefon och inge vatten kvar och hur vi än gjorde så fick vi inte igång biljäveln. Om ändå pappa, Arne eller Stefan vart me...


Biltrafiken var heller inte den bästa/värsta så vi var ensamma där ute. Beslöt oss att övernatta brevid vägen, och hoppas på bättre lycka dagen därpå, för troligtvis skulle de från Harnas komma och leta efter oss när vi varit borta en natt för länge. Så vi satt där ute och njöt av ännu en vacker solnedgång och gjorde upp eld med pinnar och la oss till rätta runt elden.


Jag, som alltid haft på mig skor varje varje dag gick nu barfota i den sköna sanden, på min väg till ”dass”. Skulle ju se ormar ganska lätt tänkte jag och lyste med ficklampan  framför där jag gick. Men då.. PANG sa det och min häl exploderade. Fyyyyyfan vilken smärta! Någonting måste ha bitit mig, stuckit mig..  kändes som tusen getingstick på samma ställe. Jag skrek och svor de längsta ramsorna jag kunde komma på. Slängde mig på min sovsäck och började grina hysteriskt. De andra rusade till mig och några sprang för att se vad jag trampat på. Det var en skorpion, den var nästan samma färg som sanden och grävde snabb ner sig när när de lyste på den med ficklamporna.  Herman plockade fram någon slags sugkopp och försökte suga ut giftet. Men smärtan spred sig upp i benet. Jag hade så saaatans ont. Går inte att jämföra smärtan med nått jag känt tidigare. Men kändes som att hälen exploderade varje sekund och hela benet snördes åt invändigt.

Haha nån av tjejerna hade tagit kort när jag låg där i krämpor... Ajajaj får nästan ont i benet bara av att se bilden...

Herman klättrade iaf upp på bilen och försökte få mottagning. På tå fick han det.  Han ringde Harnas. I två timmar låg jag och grina av smärta, sen kom en bil och hämtade upp några av oss. Sen var det drygt  timmmars bilfärd, varje litet gupp gjorde ont, varje sväng.. uääääh....
Men efter 5 timmmar hade faktist smärtan lindrats och framme i Harnas kunde jag sova hela natten utan problem. Morgonen därpå hade jag knappt ont alls. Stackars skorpion, bli väckt mitt i natten av att någon tramar på en, stackarn...


Det var iallafall en otrolig, oförglömlig resa. Jag ÄLSKAR bushmanland. Gruppen jag var med där kom jag nära såsom bröder och systrar. Ett band ingen någonsin kommer kunna klippa vart än i världen vi befinner oss. Har så mycket mer bilder jag vill visa, men de är för många. Sen har jag massor med filmer, en del videodagböcker. Men som sagt måste få ordning på mitt mediaprogram på datorn först så jag kan klippa dem lite kortare innan jag lägger upp dem.

BUSHMANLAND... har några otroliga souvenirer med mig hem därifrån. Några kommer bli julklappar, några kommer jag spara själv resten av mitt liv. En dag ska jag återvända... har lovat Herman det. Jag fick hans kniv.. han fick min... den kniv han haft sen första gången han kom till bushmanland för dryga 20 år sen. Han sa ja skulle spara den för alltid.. men jag har bestämt att den en dag ska återvända till sin rätta ägare. Så en dag ska jag återvända..
 


Älskade vilda Afrika.

Svårt att beskriva känslan jag får när jag tänker tillbaka... men det är kärlek.

/~ ANNA LUNDH
Kommentarer!
A-L säger:

Fantastiskt, jag blir rörd när jag läser om ditt äventyr!

Kommenterat - 2010-11-19 / 12:08:15
Lotta säger:

Hej tjejen! Vad kul det var att läsa och se bilder från ditt äventyr! Hoppas allt är bra med dig annars! Kram

Kommenterat - 2010-11-19 / 12:10:23
URL - http://fogantine.blogg.se/
Evelina säger:

Såå himla underbart du måste ha haft det :)

Usch vad avensjuk jag blir. Måste varit en helt fantastisk reda =)

Kommenterat - 2010-11-19 / 13:22:57
URL - http://evi0627.blogg.se/
Elli säger:

Otrolig resa du fått uppleva. Fantastiska bilder, och vilket fint och viktigt arbete ni gjort. Jag blir alldeles tårögd.

Kommenterat - 2010-11-20 / 19:23:56
URL - http://www.myoldnamebett.blogspot.com
emmyk säger:

Verkar helt underbart :) funderar på att åka själv på just detta! Åkte du med Work&Travel? Var det bra att åka med dom? :) Det står ju om Noahs ark där, är det samma som du var på? Verkligen en dröm att åka och jobba med djur!

Kommenterat - 2011-01-18 / 15:11:51
URL - http://emmykindstrand.blogg.se/
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: