När vi räddade två vilda bäbis elefanter.

2010-11-22 / 15:49:51

Dålig kvalite på bilder och filmer och jag låter verkligen supertöntig.. men bortsett från det så är jag så sjuuukt glad att jag hade kameran igång lite då och då. Verkligen ett minne för livet! Men snälla läs berättelsen först, så förstår ni sammanhanget lite bättre och slipper ställa konstiga frågor sen "varför vi hade elefantungarna i bilen" och sånt...

Det hände mycket uti bushmanland, men de blir för mycket att skriva om allt
. Så får runda av till saker som jag minns starkast. Och ett av mina starkaste minnen  är definitivt när vi räddade två små vilda bäbiselefanter. Vi fick rapport av en bushman-gubbe att det var en liten bäbbiselefant som fastnat i ett vattenhål och inte tog sig upp. Inte heller hans mamma kunde hjälpa honom. Vi åkte dit och upptäckte inte mindre än två små unga som satt fast i vattenhålet. Den ena ungen hade toppen av snabeln kapad och som var köttig och blodig längs fram, samt trasiga öron. Det var hyenorna som hade börja äta på den stackars hjälplösa bäbisen. Mamman och resten av hjorden syntes inte till. Så vi beslöt oss för att göra det riskfyllda draget att hjälpa ungarna. Det var farligt eftersom om mamman kom tillbaka kunde hon mosa både oss och bilen i vrede över att vi var för nära hennes ungar.

Men vi delade upp oss i positioner, vi tjejer höll utkik efter de stora elefanter, min position var att hålla koll mot vattenhålshållet och vänstra sidan... några tjejer satt uppe i ett utkikstorn.. och de två starkaste (Stian och Herman) skulle dra upp ungarna med hjälp av ett spännband. Och nu snackar vi stora bäbisar. Minst 150kg styck ingeggade i lera. 

Men Stian och Herman lyckades dra upp dem!!! Elefantbäbisarna skrek och skrek, och vi hoppade sen in i bilen för att snabbt åka därifrån innan mamma elefant kom. Men ungarna sprang efter oss.

Efter två kilometer beslöt vi oss för att plocka med oss ungarna till ett läger där de kunde vara säkra under natten. De skulle omöjligt klara en natt ensamma där ute mot alla rovdjur. Vi gjorde plats i våran minibuss och flyttade kylen och släppte in ungarna i bilen. De var ivriga att komma in till oss. Så sjuk känsla att sitta och klappa en geggig vild elefantbäbis.

Plötsligt såg jag tre stora elefanter komma rusande mot bilen. De sprang snabbt, och såg ganska arga ut. Vi hann putta ut en unge ur bilen innan vi sick trampa full gas för att fly undan de stora elefanterna som fortsatte jaga oss och lätt hade kunnat mosa våran bil om de så önskat. Vi hade ju deras små barn, så klart de var arga på oss.

Skrattar nu åt min egen röst, låter så töntig.. men det syns inte så mycket på filmen men de stora elefanterna var sjuuukt nära och sjuukt stora ch sprang sjuuukt fort... så ni får ha lite överseende :P Det var väldigt annorlunda att vara på plats där och bli jagad av dessa stora elefanter mot att nu sitta hemma i soffan och kolla på filmen såhär i efterhand..

Vi fick åka minst en kilometer innan vi kunde stanna och släppa ut den andra bäbisen. Jag blev lerig hela jag när vi skulle styra ut den ur bilen. Lilla söta bäbis!!! Den sprang in i skogen och vi stod still och höll utkik. Den ena unen såg vi hade återförenats med sin mamma efter vi släppt av den, men hur skulle det gå för den andra? Den skulle aldrig klara sig själv en natt med hyenorna. 

Tiden gick och tillslut fick vi rapport via radion av en bushman att han sett elefantungen vid vattenhålet igen. Och strax därpå dök mamman upp och det blev en känslosam återförening.

Jag tror aldrig jag känt sån enorm lycka... jag grät jag var så glad. Känslorna svämmade över. Den natten somnade vi in trötta men med ett leende på läpparna.


Vi hade räddat två vilda elefantbäbisars liv. 

/~ ANNA LUNDH
Kommentarer!
Lilou säger:

Åh, vad bra gjort!

Kommenterat - 2010-11-22 / 16:10:16
URL - http://www.lilou.se
Emma säger:

ÅÅÅÅ va gulligt!! Haha bara för att du sa att du lät så rolig på filmen så satt jag och flinade massa :D Men va bra gjort! och modigt!! Coolt äventyr du varit ute på!!!! Du är så bra ANNA :)

Kommenterat - 2010-11-22 / 18:38:09
Emma säger:

ÅÅÅÅ va gulligt!! Haha bara för att du sa att du lät så rolig på filmen så satt jag och flinade massa :D Men va bra gjort! och modigt!! Coolt äventyr du varit ute på!!!! Du är så bra ANNA :)

Kommenterat - 2010-11-22 / 18:41:32
maja. säger:

åh, det verkar helt otroligt häftigt. Jag funderar på en sådan här resa. det verkar väldigt givande. och så älskar jag ju djur.

Kommenterat - 2011-01-12 / 21:04:21
URL - http://maajis.blogg.se/
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: