A new adventure every day..

2010-11-14 / 12:31:27
Ingen dag var den andra lik, men man hade tider att passa och vissa rutiner som såg likadana ut varje dag..

Såhär bor man som volontär. Fyra pers i varje stuga. 
Väggen där man låg var bara ett myggnät, så om natten kunde man ligga och titta ut och lyssna på alla nattens ljud och höra lejonen ryta. Så himla mysigt. Jag älskar enkelheten. Inga eluttag i stugorna och det enda man har är några hyllor och sin säng.


Vi vaknade runt 6.00-6.30. När vi åt frukost sällskapades vi ofta av nyfikna djur såsom giraffen Klippie, strutsar, vårtsvin, Zebran Delayla mf.


Kl. 6.30. Frukost. Glada, nyvakna och förväntansfulla inför dagens kommande äventyr... 


Gemensamma toaletter och duschar. Fanns typ aldrig toapapper så de gånger det fanns tillgängligt fick man sno med sig lite extra i fickan att ha till nästa gång de krisa :) Duscharna fick vi själva se till att det fanns varmvatten till genom att elda i en kamin. Var man för många som duschade samtidigt tog vattnet tillfälligt slut och man fick bara hålla tummarna att man hunnit skölja ur schampot ur håret :) hahah!


Inte alltför sällan slutar morgontandborstningen med vattenkrig...

Sen traskade vi iväg till farmen som låg drygt 10 min från volontärbyn. Lapamötet började kl.8.00.

Morgonmöte med våran ledare Frikkie.

Sen började vi med förmiddagens aktiviteter, gjorde även aktiviteter igen på eftermiddagen så hade två arbetspass per dag. Man turades om och gjorde olika aktiviteter varje dag så man fick verkligen testa på allt flera ggr. Här är några aktiviteter:


- FOODPREP

Vår grupp, grupp 2 (grön) hade hand om utfodringen till bäbis-strutsarna, baby elands, zebran Zebe, Springbocken Rudy, Babianerna Cobi mf. Bäbis-skölpaddorna, Hunden ten dollar, Ekorren fred, Kaninerna, mangooserna, Hyenan Gumbi, Världens äldsta gepard Goeter och geparden Duma och lejontonåringen Martha.

Så vi styckade upp färskt kött, i början kändes det lite äckligt men man vande sig väldigt snabbt.


Gjorde man inte rätt och gav hyenan kaninmat istället för kött fick man bassning av våran foodprep-mamma Alex ;)

Men inga problem för mig ;D gjorde alltid rätt.

Ska visa mer från utfodringen i nått senare inlägg... Har även nån film.- BUSH CUTTING / BUSH BURNING
Något som är viktigt för att kunna släppa ut djuren i lifeline/den fria delen av Harnas är att se till att det finns tillräckligt med föda där ute. För att kunna släppa fri en gepard så måste det finnas tillräckligt med bytesdjur. Och bytesdjuren behöver gräs att äta. Därför högg vi ner träd eller gjorde små kontrollerade eldar runt rötterna på träd och taggbuskar för att döda roten och trädet. Genom detta röjningsarbete öppnades landskapen upp och gav plats för gräs att växa. Middagsbord för alla växtätare. 

Det var väldigt tungt och skitigt arbete. Hett som fan där ute. Men man fick ändå ha på sig täckande kläder pga alla taggbuskar överallt som rev sönder huden.- GAME COUNTING
När man var ut på game counting så var an ute i lifeline (långt ute på savannen) ca 12 timmar och räknade och dokumenterade villebråd (games).
Man fick sitta tyst hela tiden för att inte skrämma djuren, klockan gick lite småsegt ibland men det var väldigt intressant:) Dessutom vetman ju att det är en viktig del av arbetet för att kunna släppa ut rovdjuren i det fria.

Här sitter Danielle i vårat lilla sjul där vi höll till en heldag :)
- BABY BABOON WALK
man tog med bäbisarna utanför farmen och släppte dom fria så de fick leka, klättra i träd och springa runt. De följer efter oss vart vi än går och hänger och klänger i oss :)
-LION WALK
Att ut och gå med lejonen är nog nått av det häftigaste jag gjort. Hade hjärtat i halsgropen i början men slappnade av mer efter vi varit ute och gått med dem efter en timme. Kan säga att jag har rejäl respekt för dessa stora djur. Ändå var inte dessa fullvuxna men sjukt stora ändå.  Det är så svårt att beskriva känslan att vara ute och gå med dessa mäktiga djur som är så sjukt mycket starkare än man själv.

De älskade att dricka från våra vattenflaskor:D
Jag älskar lejon <3


- RESEARCH
Ibland kunde man följa med ut på research, har några mysiga filmer från det, men de får jag visa senare när jag klippt ihop dem. Hur som på research följer man med några ledare ut och pejlar efter geparden Pride som är ute i lifeline. Ibland är även geparden Duma ute över dagen eller i några dagar om hon fäller ett byte så då letar vi även upp henne och tar med henne hem :) Geparder, mitt absoluta favoritdjur. Så otroligt sociala och keliga. Gosar, slickar och myser med en direkt man kommer till dem <3 (iallafall de som är vana människor)
-TOUR
När man var på tour så åkte man ut med två guider och turister och vi vlontärer utfodrade djuren. Då åkte vi runt bland de stora inhägnaderna utanför farmen och matade babianer, vervets, lejon, vildhundar, leopader, caracals och gepader.
Här är vi inne i en inhägnad med 23 halvvilda gepader. Hahah de fräste och var inte alls lika goa som de tama. De förökte hoppa upp på trailern hela tiden och sno kött så vi måste hålla dem därifrån och samidigt kasta köttbitar till dem.
Sen var det massa andra aktiviteter man fick göra som ut och gå med mangoosen Herman, Ut och gå med Vervetsaporna, Caracal, Farmwork mm.

Kl. 19.00 hade vi middag. Fick oftast väldigt god mat ..och mycket :)

Sen i 20-21 tiden var man dödstrött och kröp ner i sängen och sussade sött. Hade man sleepout så sov man ute i inhägnaderna med djuren under bar himmel. Det om nått var heeelt underbart <3


Har massa massa mer att visa och berätta men nu räcker det med dator för denna gång.

Känner verkligen jag har kommit ifrån denna datorhets som jag hamnat i förr. Tacka Afrika för det. Jag har förändrats. Livet utanför datavärlden är så himla mycket underbarare och mer äkta. Nått som alla datanördar borde komma till insikt med.Jag är nu hemma i Sverige och det är massa snö utanför huset. Allt känns underbart. Jag är kärare än jag någonsin varit förut och Leo och jag myser hela dagarna hemma med min familj. Underbarare än jag kunnat föreställa mig. Trodde jag skulle gråta av saknad efter Afrika när jag kom hem, men det gör jag inte. Jag ler tillbaka på allt fantastiskt jag varit med om, sett, känt och upplevt. Men jag njuter varje sekund att vara med de jag älskar här hemma <3

Så njut av bilderna nu, så kommer det massa mer bilder och historier från Afrika framöver :)

Puss på er!
/~ ANNA LUNDH
Kommentarer!
Lilou säger:

Verkar ha varit en underbar upplevelse!

Kommenterat - 2010-11-14 / 13:29:20
URL - http://www.lilou.se
Filip säger:

Härliga bilder!! och vilken upplevelse! :) Du verkar ha haft det riktigt bra därborta i värmen. Önskade man var där :) Ser fram emot att få se och höra mer om resan.Hoppas allt är bra med dig vännen och välkommen hem! :) Vi hörs och ses! Kraam

Kommenterat - 2010-11-14 / 15:34:06
URL - http://filipjacobs.blogg.se/
majsan säger:

wow wow wow kan inte låta bli att bli lite tårögd(känslig som jag är) men fan va coolt allt verkar..du e modig du tjejen..längtar tills vi ses och du får berätta mer=)snart snart snart=) kramar

Kommenterat - 2010-11-14 / 15:41:07
Julia säger:

Vad spännande och mycket intressanta berättelser! Blir så sugen att göra samma sak!Kan du inte ha någon frågestund angående detta för jag tror nog att många är intresserade av detta och undrar över massor! :)

Kommenterat - 2010-11-14 / 17:45:36
URL - http://spjulia.blogg.se/
Freedomtravel säger:

Waow, vilka coola djur! Måste ha varit en häftig upplevelse!

Kommenterat - 2010-11-14 / 20:55:58
URL - http://www.freedomtravel.se
Mary säger:

Åhh..vad man blir avundsjuk speciellt på dina lejon och gepard upplevelser!:)

Kommenterat - 2010-11-14 / 21:23:19
URL - http://justinlife.bloggplatsen.se
Mïmmmí säger:

Så himla häftigt! Min dröm är att åka dit också, då min plan är att bli safari guide i sydafrika.Kan du inte berätta lite om hur man går tillväga om man vill till samma ställe och vad det kostar?

Kommenterat - 2010-11-15 / 02:09:28
URL - http://larsdotter.blogg.se/
Therese säger:

Jättehäftigt verkligen!!

Kan du inte berätta mer om vad man ska ha med sig på ett sånt här äventyr?

Kommenterat - 2010-11-15 / 09:37:03
URL - http://tessansrum.blogg.se/
Moratjej säger:

Hej Anna kan du inte skriva vad det kostade allt som allt att åka ner dit en månad?

Kommenterat - 2010-11-15 / 11:01:29
Jeanette säger:

Vilken underbar resa, skulle abolsut kunna tänka mig och göra en sådan här grej :)

vad kostade de för dig??

kramisar

Kommenterat - 2010-11-16 / 13:48:23
URL - http://jeanettem.blogg.se/
Maria säger:

Fan vad avis jag är Anna. Det där måste verkligen ha varit galet underbart! :)

Kommenterat - 2010-11-17 / 12:20:04
URL - http://erikssonmaria.webblogg.se/
thomas sabo jewellery säger:

I like it very much, welcome to my website, here are you like all ladies adorn article, thank you

Kommenterat - 2010-11-24 / 04:31:43
URL - http://www.thomassabo-ireland.com/
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: