La Sportiva - Helios.

2013-05-07 / 22:24:00
Hemma i Dalarna.
En liten utvärdering av La Sportivas nya skor Helios som nu kommit ut på marknaden.

Första gången jag satte foten i denna sko och tog några steg så klickade det direkt. Vi är som gjorda för varandra. Riktigt skön sko faktiskt! Har hela mitt liv till och från sysslat med löpning. Tävlade otroligt mycket ett tag och har därmed alltid varit intresserad av löpteknik, skor och olika träningsformer. Hursom, blev sjukt sugen att ut med skon och se om den höll vad den lovade och vilken känsla den gav.

Men när jag var i Jotunheimen för ett tag sen så sträckte jag ledbandet i foten rätt rejält i en backe när jag vurpade med skidor, pulka och hela kittet. Så har inte kunnat testspringa skorna förrns nu, när foten äntligen känns okej. Men idag var jag ut en tur för att pröva vad de gick för. Kläderna också från La Sportiva.

"Nej matte!!! Jag vill inte sitta fint på bild, nu far vi ut och springer istället, du lovade"
Jag och Freja sprang först en del stigar tills vi kommit bakom Gesundaberget då vi klev av off-road och började bestigningen uppför berget. Hade först inte tänkt köra så tufft utan ta det lite lugnt för ledbandet, men det kändes så jäkla bra och skon var så härlig att springa i så kunde inte sluta.Det är faktiskt enormt bra löpkänsla i denna sko. Och dom väger bara 390 gram/par (damer). Sen gillar ju jag smidiga skor som inte är så uppbyggda i hälen. Den här har en ramp-angle på 4 mm. (Ramp-angle är avståndet hälen sitter från marken kontra din framfot, när du står i skon)

 
Jag är i den kategorin som förespråkar att man ska eftersträva ett löpsteg där man INTE gör en hälisättning och landar med foten framför kroppen med utsträckt knä (så som de flesta springer), utan istället landar på mellanfoten, framfoten med böjt knä och landar med foten mer eller mindre rätt under kroppen. Detta ger en mycket bättre rullians i löpningen och man bromsar inte sig själv vid varje steg. (Jag hade två mycket bra tränare när jag tävlade som mest som tränade mig mycket i detta. Lars Pettersson IFK Mora och min kära pappa.)

Hursom, jag har även den teorin att det är viktigt med en nära förbindelse mellan foten och marken. Det finns tusentals nervändar i foten som ansvarar för proprioception, och en förlust av kommunikationen mellan marken och dessa nervändar hämmar samverkan mellan nerver och muskler. Så ju mer avstånd man lägger mellan foten och underlaget desto mer störs denna kommunikation. Jag tror att den nya grejen "barefoot running" till viss del kan vara bra, OM du kan använda dig av rätt löpteknik, då tror jag att foten kommer att bygga sig stark och anpassa sig bra och du kan få ut en fantastisk löpkänsla. Men att ut och köra mil efter mil med "fel" fotisättning kan nog däremot ge förödande skador på fötter och knän. Så det gäller att vara försiktig med det där om man inte har koll - men det som är bra, är ju att kunskap och erfarenhet kan man alltid skaffa sig:)  

Tillbaka till Helios. Denna sko upplevde jag gav en väldigt bra markkontakt, känslan är riktigt bra och det blir extra roligt att springa då. Egentligen är den här skon anpassad för lite mer stig-löpning, och skon Anakonda (för orienterare, multisportare) hade egentligen varit mer lämpad för denna terräng med mycket branter, sliriga stenar med våt mossa som detta berg erbjuder. Är sjukt sugen att testa Anakondan snart också eller Vertical K. Men jag hade då nge problem med greppet idag, tvärt om, jag nästan sökte mig till de slirigaste stenarna för att testa skons greppförmåga, och jag blev positivt överraskad.  


Jag och Freja fortsatte uppåt. Vissa partier är så branta med så mycket klättring att jag fick hjälpa fröken att ta sig upp flera gånger genom att lyfta upp och putta på. (som bilden ovan) Haha! Men vi ska nog öva upp dig till en liten klätterhund ska du se! Väl uppe på toppen belönas vi av den gudomliga utsikten. Ni visste väl att Gesundaberget har fått tre stjärnor i Guide Michelins Green Guide, i alla riktningar.
Det är så kul att se Freja. Hon verkligen sätter sig ner och bara stirrar ut över det vackra landskapet som breder ut sig under oss. Det är knappt att hon reagerar när jag säger hennes namn. Jag undrar vad hon tänker? Och om hon tycker det känns lika mäktigt och nervkittlande med utsikten som jag?
När hon tyckte det var dags att bege sig neröver igen och till forsen och bada så sa hon det genom att börja took-pussa mig i ansiktet och gnåla och samtidigt slå med tassen på mig. Ja, jag antog att det var det hon menade iallafall? Eller? 

"Men gå i då!"
"Gå i själv"
Ja, jag är då riktigt nöjd med skorna iallafall. Lätta, sköna, smidiga och bra grepp. Vad mer kan man begära?
Jo, dom är ju snygga också. Kan lätt användas även till vardags.

Sugen på att skaffa nya skor? Klicka då in på C2´s webshop, där hittar du garanterat en sko som passar dig, oavsett om du ska bestiga Mount Everest, klättra upp för Gothia Towers eller bara ut och springa med vovven.

Men nu är det kvälla. Freja har redan slocknat i sängen, så ska krypa ner brevid henne och fortsätta plugga lite hypotermi innan jag också slocknar. För hela nästa vecka står forsränning i Idre på skolschemat. Kul va =) 

Ha de!
/~ ANNA LUNDH
Kommentarer!
C-J säger:

Det e intressant med skor. Alla har ju så olika fötter. Detta med "pronation" är viktigt. Under- eller överpronation. Själv så behöver jag skor med överpronation :) finns säkert hundratals småsaker i skor som avgör funktion och komfort. Nåt jag tycker är knepigt är hur man skall tvätta skorna, skosnörena och den löstagbara innersulan. Önskar nån kunde lägga upp en video på typ youtube så man får se hur man ska göra :D :D

Svar: Jag pronerar själv inåt, har förut bara sprungit med väldigt uppbyggda skor på träning och tävlat med lättviktare utan uppbyggnad. Men har sprungit mer och mer utan uppbyggnad och fokuserat mer på löpsteget istället och har inte haft några problem alls. Gällande skovård så gå in på en sportbutik eller ring löplabbet och fråga, lättaste sättet att nå kunnigt folk. =) lycka till!
_________

Kommenterat - 2013-05-14 / 02:55:20
Micke säger:

Hej! Efter att ha läst din recension blev jag sugen på att prova dessa och jag är supernöjd. En bra sko inget snack om saken:) Tack för tipset! /Micke

Svar: Kul!!!Ja, visst är dom helt underbara! Lycka till med löpningen! / Anna
_________

Kommenterat - 2013-05-28 / 07:10:42
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: