Sunny day

2013-01-22 / 22:14:00
Härlig dag i backen. Testade värmesulor i pjäxorna idag (även dom från Gesundaberget), och jisses vilken skillnad. Frös inte om fötterna alls på hela dan. Mår fötterna bra blir åkningen såååååå mycket bättre! Så tips till alla frusna tår, värmesulor!!!

Lite kul för Orsa Björnpark är ju belägen alldeles intill backarna här i grönklitt. De stora rovdjurshängen sträcker sig upp för berget för att anpassa naturen för djuren. Så idag när jag körde off pist så hamnade jag alldeles intill Amur-Sibiriska Tigrarnas häng. Så gudomligt vackra. Tigern, världens största kattdjur, tänk de är t.o.m större än lejon.. (Bild från Björnparken). Man kan även på håll se vargarna,..... t.o.m från liften.
 
Var ett tag sen jag var in där, så är nog dags snart igen. Min passion för rovdjur går inte att beskriva med ord. För alla djur iofs, men speciellt dessa stora kattdjur. Längtar såååååå tillbaka till Afrika.
 
Efter en heldag i backen då vi proppats fulla av kunskap och bara kört och kört var det i vanlig ordning teori.
Ja, hehe.
 
Och i vanlig ordning ska jag nu sova, ska bara få iväg några mail sen är det natti natti :) så natti..
 
 
 
/~ ANNA LUNDH
Kommentarer!
Frida säger:

Jag kan inte låta bli att tänka på bilden, en tiger i snö? Du som brinner så för dessa kattdjur och har varit i deras miljö där de lever fritt. Vad tycker egentligen du om att de har tigrar här i sverige, ute i vintern? Väldigt bra att de får så stora fria ytor, men mår det verkligen bra av att leva i denna kylan. Det är väl inte det som de är födda till!?

Svar: Förstår du blir fundersam med en tiger i detta klimat:) Den sibiriska tigern lever dock i en miljö där det blir väldigt kallt på vintrarna. Som en anpassning till det har den sibiriska tigern ett tjockare fettlager och längre päls i jämförelse med andra tigrar som lever i tropiska miljöer. Så deras naturliga milö är där det finns snö, östra Ryssland (området mellan Amurfloden och östra Stillahavskusten) samt i angränsande delar av nordöstra Kina och Nordkorea. detta är alltså inte den typ av tiger som vi är vana vid att se på tv - de som lever i tropisk miljö i Asien.
Brukar även få frågan om vad jag tycker om att ha tex tigrar i djurparker. Och på det svarar jag att jag är för. Tycker inte om såklart att ett djur får leva i fångenskap. Men i dagens samhälle är dessa djur svårt hotade av människan och speciellt rovdjuren utsatta för stort hat från oss människor. Hat = rädsla = okunskap. Då kan det rent av vara bra för djurens fortsatta överlevnad i våran värld att vi människor ökar förståelsen för desa djur. Och jag tror - eller vet- att närkontakt med djur gör att man kan skapa ett mycket bättre band mellan människan och det vilda. Då kan några djur få "offras" och bli matade av oss (djur är ganska lata i naturen och vill alltid få tag i mat den enklaste vägen, med minst kraftansträngning) och därmed vara en så kallad "länk" mellan oss och deras vilda släktingar. Om människor får mer kunskap och ett större intresse för dessa djur kan öka, och rädsla och hat minska, kan det vara säddningen för artens överlevnad. Vet själv vilken otrolig passion som väcktes i mig när jag jobbade med de hotade stora rovdjuren på räddningscentret i Afrika..
_________

Kommenterat - 2013-01-27 / 20:51:29
Frida säger:

Där ser man, nu när du säger det har jag ju hörtalas om sibirisk tiger, men aldrig tänkt vad det är för "speciellt" med dem :)

Nej djur i fångenskap kan jag inte heller stå för, de får "stora inhängnader" men vad är dem jämfört med hela skogen eller hela savannen som det vanligtvis har som sitt område. Intressant tanke du hade om att de på så sätt kan skapa mer förståelse mellan oss och dem :)Men gäller det även djur som elefanter, giraffer osv- är det också hotade? Och jobbar alla djurparker så, så att de ger den informationen osv, så man kan få den kunskapen (eller kanske mer djurägarna, de som jobbar där) som får den kontakten och den förståelsen för djuren?

Kommenterat - 2013-01-31 / 21:34:10
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: