SLAO Lavinutbildning

2013-02-07 / 16:38:51
I söndags åkte vi upp hit till Bydalen/Höglekardalen för lavinutbildning. Min grupp är nu klara med lavinutbildningen och alla blev godkända ;D weeeii, hehe. Så nu har man både Lavin 0 och Lavin 1. Imorrn ska vi på topptur och ha lite mer lavinträning, innan vi sen åker hem på lördag.

Här lite pics från veckan, so far.
3, Betydande lavinfara: Mänskligt utlösta laviner sannolika. Spontana laviner möjliga.

Mycket teori. Alltid viktigt att bedömma lavinrisken innan man ger sig ut offpist. Se hur vädret varit de senaste dagarna, nederbörd, vindriktningar och solinstrålning. Och ta reda på om det nyligen varit någon lavinaktivitet och ev göra snöstabilitetstester mm. Allt för att göra en så trygg färdväg som möjligt.

Otrolig utsikt, men som vanligt blir den inte lika vacker på bild som i verkligheten.
Jag filmade lite...

Såhär såg det ut där snöflakslavinen släppt. Även laviner i denna storlek är livsfarliga, hamnar du under snön är det så gott som omöjligt att ta dig loss helt själv. 90 % av dom som överlever en lavin har grävts fram INOM 15 minuter, sen minskar överlevnadschanserna drastiskt.

Hur det kan se ut att bli begravd i en lavin.

Förstå vilka mängder snö det är som rasar ner. Om vi säger en yta på 30x30 meter med snö, som är 40 cm djup, Vet ni vad den snömassan väger? 100 ton!  (vikten på snö är ca 300kg/kbm, kvm*300kg). Tänk att hamna under den snömassan. Ens enda räddning är då att bli hittad av någon. Och det är ju inte så lätt att bli hittad i ett hav av snö om man ligger nergrävd 1,5 meter.
Ett måste är då att vara utrustad med transciver, sond och spade. Dom flesta som överlever efter att begravts i en lavin hittas med hjälp av kamraträddning. Så den här veckan har vi även tränat mycket kamraträddning och användande av trancivers. Så finns det ju sjukt mycket mer prylar på marknaden för att öka chanserna att klara sig om det skulle gå en lavin, men får ta de nån annan gång.

Här gör vi rutschblocktest för att få ett hum om snöns stabilitet.
Kompressionstest.
Nej nu blir det lite filmmys i stugan och ladda om inför morgondagen.
Ciao
/~ ANNA LUNDH
Kommentarer!
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: