Projekt Vintersäkerhet

2013-02-01 / 12:02:00

Opp och hoppa era slashasar! Denna vecka har general Lundh och dennes furirer tagit ut massa högstadieelever i skogen för de ska lära sig vintersäkerhet och överleva i kylan. Nu ska de allt få sig en utmaning;)


Närmare bestämt; YH Fjäll och Äventyrsledare har haft i uppdrag att planera och genomföra projekt "Vintersäkerhet" för åk 9, där vi ska låta dom testa på att sova ute med oss vintertid och vi ska utbilda dom i allt från bivack, hypotermi, förfrysningsskador, rätt kläder, göra upp eld, utrustning och mkt mer. Halva vår klass drog till Idre för att utbilda niorna där, medan min grupp har haft hand om Älvdalens åk 9.

Så tidigt i måndags började vi förbereda veckans mottagande. Vi räknade på i 49 älvdaleselever uppdelade i två grupper. Så det var bara att valla mängder med skidor, noga kolla igenom pjäxor, vintersovsäckar, liggunderlag, tält, kost, militärtält, pulkor, spadar och det berg av utrustning vi skulle behöva.
Är alla sovsäckar och dragkedjor hela?
Det går bra nu, Therese.
Ja bara 100 pjäxor kvar att sortera och kolla igenom så de är hela och har sulor och skosnören.
Se så bra det blir!

Många par skidor att valla.

Jag och Kim förrekade vägen genom skogen. Så vi hittar sen när vi ska guida ut niorna.
Sen skidar vi ut med all utrustning, blev mååååånga vändor kan jag säga.
Fast det blev en annan väg än den niorna sen ska skida.
Och så rigga vi upp lägret...
Skynda skynda innan det blir mörkt!!

Dagen efter var det dags att hämta niorna och ta med dom till vårat camp.

Framme!

Sen regna det in aktiviteter för ungdomarna hela dagen och kvällen.

Kim lagar middag när kidzen har snöskulpturtävling i bakgrunden.
Blott 15 min hade de på sig, och såhär fina blev resultaten.
Innan alla skulle krypa ner i sina sovsäckar hade vi ett litet äventyr i mörket, då de skulle med hjälp av pannlamporna hitta reflexer i skogen. Och vid varje reflex fanns det en fråga eller gåta kopplad till dagen. Sen lite varm choklad innan det var dags att säga godnatt. Vi ledare turas om att sitta eld -och nattvakt hela natten. Viktigt att alltid någon är vaken ifall det händer något..
GODMORGON kl.5 !!! Vi låter dom sova till kl.6 men då vi har det goda värdsskapet så vill vi se till att det finns både frukost och varm dryck färdigt när elevena kliver upp.

Kim´s gröt är verkligen i klass för sig.

Ny dag, ny grupp. Vi skidar tillbaka med första gruppen som klarat alla uppgifter galant!


Och så fortsätter det.. dragkamp, bivack, hypotermi, göra upp eld, snöskulpturstävling, kvällsäventyr mm.. Här är fler fina snöskulpturer ;)

Lägret blir bara finare och finare. Nu har det även byggts en köks-ö och snösoffor att sitta på.
Sista kvällen började jag bli mer och mer krasslig. Fick led -och muskelvärk, slemhosta och huvudvärk. Men man försöker ändå att inte visa nått. När det var dags för mig att sitta eldvakt hade jag så ont och sån frossa att inte ens ipren hjälpte. Tur det var sista natten.

Det var en toppenvecka! Jättekul att lära känna alla fantastiska nior! Dom imponerade på oss rejält, inget gnäll fast de blev genomblöta och kalla, hade fullspäckat schema och fick gå och lägga sig redan kl. 20. Haha. De var bara glada och väldigt snabba att lära sig och hjälpte varandra. Så kul att se! Efter vi skidat tillbaka med sista gruppen var det bara för oss att rivahela lägret och städa och packa ihop allt, skida tillbaka det i pulkorna och lasta i släpet och sen tillbaka till skolan och hänga upp alla tält, sovsäckar och liggunderlag mm på tork, diska och sortera alla prylar till rätt förråd.. Uh vad min kropp började säga ifrån, men bara att bita ihop tills man är klar. Sen är det skönt att hem och ta en varm dusch och tvätta kläder, då var det en sisådär fyra dagar sen sist, inte direkt så att man tvättar sig när man bor ute sådär på vintern. Håret är ju inte särskilt mysigt en tid i mössa.

Det är iaf jättekul att vi fått så bra respons från många av niorna som tyckte det varit skitkul och ville göra det igen :) Då har vi lyckats med huvudmålet!

Nu har vi en ledig fredag, på söndag kl.12 ska vi vara uppställda i skolan igen, för då drar vi iväg upp mot Bydalen för SLAO Lavin 1 och en och annan topptur. En vecka ska vi vara där. Kommer väl hem lördag eller söndag nästa helg. Så nu har jag bara idag och imorgon på mig att ligga hemma såhär med hosta och feberfrossa och tycka synd om mig själv. Här har vi inte tid att vara sjuka. Försöker ändå hålla mig sysslesatt så man inte tänker för mycket på smärtan i kroppen, ipren tycks ju inte hjälpa ett smack. Så nu blir det film och thé. Ciao.
/~ ANNA LUNDH
Kommentarer!
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: