Jotunheimen, "jättarnas hem".

2013-04-10 / 14:27:00
 
Nu är det dags att ut på långtur i norska fjällvärlden. Projekt Fjäll och Fjord. Den här veckan har det varit full planering för att förbereda de olika turerna vi kommer göra. Det kommer bli många mil på skidor och pulka och fina toppar att bestiga. Hoppas på mycket puder och stjärnklara nätter.  


Vi ska till Jotunheimen, ett högfjällsområde i Norge med över 200 toppar på över 2000 m.
Namnet Jotunheimen kommer från den Nordiska mytologin och betyder "jättarnas hem" och var beläget bortom Asgård (gudarnas hem) och Midgård (människornas hem). I Jotunheim höll jättarna och andra onda makter till, där var det mycket kallt och gick människor dit kom de oftast aldrig tillbaka. Jättarna var gigantiska människoliknande gestalter som rörde sig bland de gigantiska fjällen om nätterna omgivna av ulvar och slukade allt levande med sin råa ondska. Efter sitt ursprung associerades jättarna med urtidens kaos och de vilda, otämjda naturkrafterna. De beskrevs som giganter som kunde kasta klippblock flera mil och som lämnade spår efter sig i landskapet i form av jättegrytor, flyttblock och gravhögar.  

En del sägner säger att en del jättar och troll lever kvar än idag och stryker runt i högfjällsområdet. Vem vet ;)

I Leirvassbu, en fjällstation som ligger i Jotunheim, spelades år 2006 in en skräckfilm som man kan säga går liiite i detta tema.
Fritt Vilt som filmen heter gjorde succé på den norska bioduken. Vi såg nyligen filmen eftersom vi  ska besöka hotellet och området där filmen spelades in. Det har även gjorts två uppföljare till Fritt Vilt som jag och Ia såg häromdan. Så det är nog bäst att inte glömma packa ner isyxan nu när vi ska dit ;) Dock (eller tur) ska vi inte sova på hotellet utan bara tälta hela perioden, men fränt att gå in och kika.

Ska testa G3 randoneeskidor nu också, så återkommer med recension om dem efter turen.

Dags att återgå till packningen...


/~ ANNA LUNDH
Kommentarer!
Emil säger:

Jag har varit där i vintertid och det är helt fantastisk! God tur!

Svar: Jotunheimen är fantastiskt!
_________

Kommenterat - 2013-04-14 / 20:17:36
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: