Krisberedskap

2012-10-17 / 21:23:00

Idag ramlade en krisberedskaps broschyr ner i brevlådan i alla hushåll här uppe.


Det finns ungefär 15 större dammar i Dalälven. Den största ligger 3,5 mil ovanför Älvdalen, Trängslet-dammen. Kraftverket har Sveriges högsta damm med en höjd på 125 meter, nästan 1 km bred och ca 7 mil lång. Rymmer upp till 880 miljoner kubikmeter vatten. (Vilket jag läste någonstans är mer vatten än i Siljan) Sannolikheten att dammen skulle brista är liten, men den är inte 100% säker. Man kan ju inte riktigt föreställa sig att såna grejer skulle kunna hända här. Fast om man leker med tanken att det skulle ske så inser man vilka förödande konsekvenser det hade inneburit.

Om dammen skulle brista skulle vattenmassorna lägga stora delar av Älvdalen, Mora och Orsa kommun under vatten. Halva Sollerön skulle försvinna. Men det skulle ta runt 6 timmar innan vattnet nådde ner till Mora, men vi här uppe i Älvdalen hade minsann fått raska på lite.

Men, det har inte hänt något på 50 år så lär det förhoppningsvis inte hända något framöver heller. Tycker ändå det är bra att de kommer ut med information om vad man ska göra om det händer.

Ne nu ska jag sova. Imorgon ska vi köra den där 6-timmars multisport-tävlingen i skolan, så det gäller att vara utvilad. Godnatt.

 

/~ ANNA LUNDH
Kommentarer!
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: