Frihet och magi

2012-12-12 / 19:10:45
 

Vintertur på Fulufjället.
Gränsen mellan kärlek och hat kan vara tunn som en spindelväv. Isande kyla som gager ända in i märgen och får fingrar och tår att domna bort om du inte är i ständig rörelse. Jag hatar att frysa. Men när man skådar ut över den vilda naturen så förvandlas den isande rysningen till någon slags kärlek, och du glömmer bort fingrar och tår för en stund. Den vackra orörda naturen ligger nedbäddad under ett glittrande vitt snötäcke. Det enda du hör är vinden och knarret när du trycker ner staven i marken. Det är så magiskt. Men man måste verkligen uppleva det själv för att förstå. Några bilder uppslängda på nätet kan aldrig ens komma i närheten av känslan där ute. Du glömmer tid och rum, du är verkligen här och NU. Du känner dig fri.


Här är resten av Fjäll -och Äventyrsledarna, ett gäng glada galningar som är med mig ute på fjället.

När natten kommer är det bäst man ligger nerbäddad i en bra sovsäck. Himlen är magiskt vacker. Temperaturen denna natt sjönk ner till någonstans mellan minus 20-25grader. Min sovsäck gick sönder i dragkedjan vilket inte alls är bra, då förlorar den sin funktion. Meeeeen jag sydde ihop den med vanlig nål och tråd. Kom ihåg att alltid ha med reparationsgrejer när man är ute på fält, annars kan det bli riktigt jobbigt.

Några tips när man tältar ute vintertid

 * Ha alltid ha dubbla liggunderlag, då kylan kommer underifrån. Ha gärna en värmefilt under liggunderlagen.  
* Titta på sovsäckens Comfort temperatur, gå INTE efter Extreme temperaturen (den är för överlevnad).
* Fyll en eller två nalgene flaskor med varmt vatten och ha tätt intill kroppen i sovsäcken. (Stoppa den gärna i en vattentät bag ifall den skulle läcka eller gå sönder, inte kul om det blir blött i sovsäcken.) Även skönt att ha vatten nära till hands om man skulle bli törstig. Har man ingen sån flaska så kan man värma stenar vid elden och ta med sig ner i sovsäcken (det gjorde jag på höstturen)
* Se till att du är torr, varm och mätt innan du lägger dig. Rör på dig och hoppa runt lite så du höjer kroppstemperaturen innan du går till sängs. Sätt på ett mjukt torrt ullunderställ, sockor, vantar och mössa. (Mycket värme försvinner ut genom huvudet om det inte skyddas.) Sovsäckslakan i siden höjer även temperaturnivån. Likaså om man lägger över sig en extra dun eller syntetjacka. Men försök att inte proppa på för mycket kläder inne i sovsäcken.

Det massor med olika tips och erfarenheter på vad som funkar bäst, så det gäller att pröva sig fram vad som funkar för just dig. Jag är fruktansvärt frusen av mig och har insett denna tur att jag måste rusta mig ÄNNU bättre inför nästa tur. Jag måste ha en ännu varmare sovsäck för att slippa ligga vaken hela natten. 
 
Det värsta som finns är när man somnar, vaknar, fryser, tänker "ååh snart är det nog morgon" är jättepissnödig men tänker att man kan nog hålla sig lite till. Kollar klockan..... WHAT är den bara 23.15 ???? Aaaah hela natten kvar! Hahaha. Det är fruktansvärt hemskt att kliva upp och ut i kylan. Då drömmer man sig bort till ett varmt skumbad.

En ny dag gryr. Natten har passerat. Förhoppningsvis hyfsat smärtfritt.

Ny dag, nya äventyr...
Life is magic.
/~ ANNA LUNDH
Kommentarer!
Saras träningsblogg säger:

SHIIIT VA GRYMT!

Kommenterat - 2012-12-12 / 21:33:03
URL - http://monch.blogg.se
Anna-Carin säger:

Åh, verkar som en fantastisk tur i fjällen! Och så blir man lite glad av Din blogg.

Kommenterat - 2012-12-14 / 00:28:04
URL - http://www.mattenochnelsson.blogspot.se
Henrik säger:

Fantastiskt fina bilder!

Kommenterat - 2012-12-14 / 06:40:16
URL - http://oijer.blogspot.com/
Julia säger:

Fina bilder!

Kommenterat - 2012-12-19 / 17:14:36
URL - http://lovebyjuliaa.blogg.se
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: