Vasaloppet 2008

2008-03-03 / 18:15:24

image417

Såhär gick det för mig när jag åkte vasaloppet
image431
(tips för extra vasaloppskänsla när du läser det här..
tryck på youtubefilmen längst ner och hör musiken samtidigt som du läser..)

Kl. 03.30
Jag och pappa gick upp tidigt på morgonen och åt frukost, var grymt svårt att få i sig något för jag var så illamående. Klädde oss och åkte in til mora där bussarna upp till starten i Sälen väntade vid Strandens skola.

Kl. 04.45
Vi köade till bussen till sälen, vi var flera 100 personer som stod och väntade.. utanför på vägen åkte en raggarbil med flames förbi, de fulla killarna i bilen dunka plåten och vråla, dom hade antagligen festat natten lång och för dom var det fortfarande efterfest. Några skåningar bakom i kön sa till varann: kååålla Ola! Riktiga raggare! Känns att man är i Daalarna (föreställ dig det med  skånsk dialekt) haha lol.. hoppas alla som var ute på lördagen hade riktigt skoj ;) och var riktigt bakis dan efter!

Kl. 07.45
Vi var nu uppe i sälen och hade klivit in i startfållan och lagt i ordning skidorna och tagit av överdragskläder. Uppvärmningen var i full gång och det var grymt härlig stämning. Har aldrig sett så många människor samlade så tätt i hela mitt liv! Sjukt många.. måste även säga att dassen där uppe vid starten var ingen höjdare.. 20 min kö för att gå in i ett litet bås där man inte fick igen dörren riktigt.. därinne stod en kartong med plastpåse i.. mysigt.. eeeh nja..
här är jag och pappa vid starten... (klicka för förstoring)
 
.. det var väldigt packat med folk ;)
 

Kl. 08.00 STARTEN
Nu gick starten. Hart aldrig hört något liknande.. tusen och åter tusen skidor och stavar som slår ihop, sätts ner i snön och far framåt.. lät riktigt häftigt.. Jag hade fått inprentat i mig att ta det tiktigt lugnt i början så jag inte blev trött, för det var 4 km uppför som väntade efter startfältet. Men ångrar att jag inte stakade på rejält i början och kom lite längre fram när första backarna började... för där vart det totalt stopp. Som en propp av människor..

image424

image423

image425

ja ni ser ju hur sjukt mycket människor det är.. och ändå är det här bara en liten del av de som var med..
Det var en helt otrolig upplevelse.. tänk dig själv köa bland de här människorna... Världens längsta kö.. bokstavligen..

Dock blev ju denna mängd med folk ett stort problem.. som jag sa så bildades det en "propp" av människor som försökte tränga sig uppför de långa smala backarna. Jag blev helt stillastående.. köade framåt med snigelfart.. bakom mig var det inte alla särskilt många tusen då.. ungefär 10-20 meter från där jag stod fastklämd blev det flyt och åkarna tog sig uppåt.. men där jag stod var det helt still och det var omöjligt att flytta sig.
Direkt det blev lite rörelse i ledet uppåt trassla alla in sig i skidor och stavar. Jag hade grymt bakhalt i början vilket gjorde det lite extra jobbigt att stå stilla i de branta uppförsbackarna utan att glida bakåt och krocka in i någon. Om någon ramlade så rasade de som stod runt med ner på marken som dominobrickor.
Måste erkänna att jag var grymt irriterad av att köa.. kände hur det brann inom mig och folket runt om hade jag lust att klippa till..

Kl. 10.11 SMÅGAN ,11km
Kom jag upp till första kontrollen Smågan. Jag hade åkt första milen på över 2 timmar!! Då förstår ni vilken hemsk kö det var i början.. Det var underbart att komma till Smågan.. få stanna upp och bara skida sakta framåt i någon minut och dricka sportdryck. Än så länge hade jag inte sett skymten av några skidspår. Allt var söndertrampat och det snöade. Jobbigt för oss där bak.. Fuskigt att de snabbaste åkarna hade fina spår de som redan är så duktiga =) Dom kunde väl sparat lite spår till oss blåbärsåkare.. haha

Kl. 10. 45
Jag var nu någonstans mellan Smågan och Mångsbodarna. Bestämde mig för att försöka valla om eftersom jag hade så grymt bakhalt. Hade med mig en sprayvalla - klister. (måste även upplysa om att detta var första gången i mitt liv jag vallade ett par skidor) Jag satte på vallan på ett ungefär som pappa beskrivit dan före.. och gnugga ut den me en såndär "valla-kloss".. var rätt nöjd att jag vallat själv. Men när jag satt på mig skidorna och skulle börja åka så upptäckte jag att jag satt fast på samma ställe.. Jävla klister tänkte jag och tog av mig skidorna för att göra om.. flera cm tjockt lager snö satt då fast under skidorna.. men jag gjorde om från början. Man blev rätt stressad av att stå vid sidan av spåret och fixa med skidorna och se hundratals människor skida förbi..
Men jag fick till vallan hyfsat bra till slut tyckte jag! (för att vara första gången) Fanns fortfarande knappt några spår att åka i.. och hittade man någon antydan till spår varade det max 50 meter sen var det borta.. och det var bara guppig snöväg utan spår att åka på. Riktigt drygt...

Kl. 11.54 MÅNGSBODARNA, 24 km
Nu kom jag till andra kontrollen Mångsbodarna. Hade nu åkt 2,4 mil..
Där var jag rätt pigg drack lite efterlängtad blåbärssoppa och fortsatte lalla iväg.. (hade här en kvart tillgodo innan de skulle dra repet)
 image426

Kl. 13.16 RISBERG, 34km
Här var jag riktigt trött! Halva sträckan mellan mångsbodarna till risberg gick lätt, mycket rakt och nedför, men andra halvan var bara klättring uppför. Grymt drygt både psykiskt och fysiskt. Varje skidtag gjorde ont i kroppen. Det var kilometerskyltar som räknade ner varje kilometer hur långt det var kvar till Mora och till nästa kontroll. Varje kilometer kändes som tre! Riktigt psykiskt drygt att se skyltarna "89 km kvar till mål" "87km kvar till mål" "86km kvar till mål"  osv...
(I risberg hade jag en halvtimme till godo innan de skulle dra repet) Här gjorde jag även en rejäl vurpa nedför en backe så jag nästan tappade andan.. gu va ont de gjorde och va arg jag blev inom mig.. Jag skulle veja för en gubbe som ramlade framför mig.. men åkte på han skidor och pang så rulla jag nerför backen också.. men "snäll" som jag är så drog jag bara ner skidglasögonen för att dölja mina upprörda ögon..log jag bara ett leende till gubben som typ betydde "luugnt det gick bra, hoppas det gick bra med dig, trevlig fortsatt resa i spåret"  bara att resa sig upp och borsta av sig snön och fortsätta..

DET VAR HÄR DET BRAST:
Nästa kontroll efter Risberg var Evertsberg.. en sträcka på 13 km som jag skulle få lov att klara på 1 timme och 14 minuter.. Jag visste redan då att det var så gott som omöjligt.. trots att jag i Risberg låg före repdragningen så pass mycket.. Men denna sträcka mellan Risberg och Evertsberg är det riktigt mycket uppför.. En riktigt psykiskt dryg sträcka.. Jag har sprungit den sträcka förr i Vasastaffetten.. det var de värsta jag gjort.. minns bara att det var stekande sol och uppför i över en mil.. då fick jag rejäl vätskebrist och rasa ihop och spydde när jag växlade över till Catta.. Men vårat lag vann då iallafall..=)
Tillbaka till Vasaloppet nu.. Även fast jag visste att jag inte skulle hinna upp till Evertsberg innan de drog repet gjorde jag ett försök.. Stakade på allt jag kunde och matade på i uppförsbackarna..

image427
Här var det 4 km kvar till kontrollen i Evertsberg och 46 km kvar till mål... jag skulle få lov att åka 4 km sluttande uppför på lite över 10 minuter för att klara det... Jag kände hur all glädje försvann inom mig.. Det var kört :(

Kl. 14.52 EVERTSBERG, 47km
Jag hade nu åkt nästan 5 mil.. hade typ 4 kvar in till målet i Mora.. Den tyngsta biten av vasaloppet hade varit avklarad bara jag tagit mig en kontroll till..upp till Oxberg, sen hade det varit lättåkt sista biten till Mora. Men nu var det stopp i Evertsberg, dom hade dragit repet. Jag fick kliva av. Det var otroligt många som fick lov att bryta loppet..

image435
 
Det var 15 837 anmälda till årets Vasalopp, dock startade inte alla... men endast 11 014 tog sig över mållinjen. Nästan var 5:e Vasaloppsåkare fick lov bryta... Var fruktansvärda förhållanden i år, utan spår, vädret och vallning...  Hade riktigt otur som åkte just i år.....Ni har säkert hört om det både på tv och radio och läst i tidningar...

Själv tycker jag att spärrtiderna är för hårda.. med tanke på spår-förhållanderna och köerna i början.. fast jag vet också att om jag tränat lite mer innan jag ställde upp på Vasaloppet hade jag också klarat mig förbi repen. Jag hade bara åkt som ni vet 3 mil skidor innan Vasaloppet. Och dum som jag var trodde jag att jag skulle klara mig från Sälen till Mora otränad..

Kl.15.00 Looser-buss tillbaka till Mora
Arg och besviken fick jag lov att sätta mig på bussen från Evertsberg till Mora med alla andra loosers som blev stoppade av repet hahahah.. mobbat!!
Jag tänkte hela tiden "fan va jag hatar skidor! ska aldrig ställa mig på ett par skidor igen! vill aldrig höra talas om skidor igen!"

Men efter någon timme när besvikelsen lagt sig blev jag riktigt revanch-sugen.. Jag ska åka Vasaloppet igen! Jag ska åka ända tills jag klarar det! Sån är jag.. ger mig aldrig.. jag måste klara av allt.. så är det bara.. fast om jag ska åka nästa år eller om några år framöver får vi se.. vet bara att det år jag ska åka igen ska jag träna innan.. jag ska ha åkt minst 30-40 mil innan.. och sen köpa startplats bara någon vecka innan då jag vet att jag tränat ordentligt.. Nu vet jag ju vilken betydelse träningen har.... tror jag blev lite drabbad av hybris innan detta vasalopp, hade högre tankar om mig själv än jag borde haft.. men fick allt ett rejält slag under bältet då också.. Skyll dig själv Anna att åka Vasaloppet otränad!!!  fast ärligt talat var det ganska grymt att jag tog mig ända till Evertsberg otränad.. nu när jag vet vad Vasaloppet handlar om.. det var 10 ggr drygare än jag någonsin kunnat drömma om.. trodde verkligen inte att det var såhär jobbigt..
Men jag kommer igen!!!
Säger bara.. ni som inte åkt Vasaloppet och startat i Sälen.. Ni kan inte säga någonting om hur drygt det är.. eller mobba mig för jag inte kom längre än till Evertsberg.. haha :D  okej ni som klarat Vasaloppet kan göra det.. men ni vet också hur tufft det är... men ingen annan.. Inte ens ni som åkt HalvVasan.. för de åker sista biten av Vasaloppet in mot Mora.. den drygaste biten är den första från Sälen till Oxberg (kontrollen efter Evertsberg)..

image432


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hur gick det för min Pappa då??

Han var också helt otränad.. men han tog sig i MÅL :D Han kom ner till Mora på tiden 8 timmar och 33 min.. Grattis..!!! Han har åkt några gånger förr också då hans bästa tid varit 5 timmar och 50 minuter någonting.. Det är RESPEKT ;) Nu gick det några timmar långsammare men han klarade det! Alla vasaloppsåkare är hjältar och borde ses med rejäl respekt ;) Sån grymt stor utmaning! Värre än man tror innan!
På målrakan hängde jag en "pokal" runt hans hals.. haha han var rejält förvånad att jag var i mora före honom (dock hade ju jag tvingats ta looser-bussen de sista milen)

Här kommer han på målrakan!!!

image428

image433Jag åkte iallafall i min faders spår så långt jag kunde.. men jag ska göra det igen ;) vänta bara....

image429


Här är en film från starten i år ;) värd att se!!!image430
/~ ANNA LUNDH
Kommentarer!
majsan säger:

ja tyckte du va grym
iallafall vännen..ja låg bakis hela dan igår ja medan du kämpade på;)

puss på dig å hälsa pappa...

Kommenterat - 2008-03-03 / 18:44:05
URL - http://venjansmajsan.blogg.se
zalina säger:

Duktigt gjort av dig ändå! :)

Kommenterat - 2008-03-03 / 19:31:44
URL - http://zalinakarlsson.blogg.se
camilla säger:

synd att du hamnade bakom repet! men bra kämpat ändå anna! Du kommer hela vägen nästa gång:)!

Kommenterat - 2008-03-03 / 19:46:30
URL - http://rudi.blogg.se
Anonym säger:

Grym insatts gumman. Jag hade aldrig klarat det :P

Kommenterat - 2008-03-03 / 19:55:36
URL - http://sofiahelgesson.blogg.se
Joakim Engström säger:

Det är bara att bryta ihop och komma igen Anna!
Vi får fixa en ny strategi så du klarar Vasaloppet nästa gång!

Hade super kram jocke

Kommenterat - 2008-03-03 / 21:08:52
URL - http://engstromjoakim.blogg.se
Anna säger:

Träffade ca 1500 vasdaloppstjejer på simhallen igår, o snackade med bla en som åkt 29 lopp o sa att de här var värsta året när det gäller spår o före... Så jag är imponerad att du tog dig såpass långt :) Och de är klart att du kommer igen, helt rätt inställning! =)

Kommenterat - 2008-03-03 / 21:53:25
URL - http://annaofsweden.webblogg.se
zalina säger:

Sparar väl igentligen inte till nå, men det finns en del saker jag skulle vilja fixa till.. den dag jag har råd att börja spara ska jag spara ihop till lite saker :) haha.. men Mina tänder är ett stort problem! jag biter upp en undertand i övre tänderna & osv. skulle behöva "korrigera" några tänder, "skönhets operation" eller ej? Biter ihop tänderna så hårt ibland så jag får ont! men det lär ju kosta skjortan, kanske ska be nån skjuta en puck in i käften så kan jag få ut nya tänder på försäkring! :) haha nä nu vart detta ett lånt virrigt inlägg! ha en bra dag :)

Kommenterat - 2008-03-04 / 13:09:47
URL - http://zalinakarlsson.blogg.se
Anonym säger:

Bra kämpat! :)

Kommenterat - 2008-03-04 / 13:21:11
URL - http://solbarn.blogg.se
Tommy säger:

Jaaa men bra kämpat kussen!! Jag skulle inte vilja åka iår, med tanke på föret och vädret!:S Som tur är har jag glömt bort hur drygt det var då jag åkte, men jag kommer nog inte göra om detta på ett tag!:P! haha!:D Ska vara grymt tränad som du säger!

KraaaAM

Kommenterat - 2008-03-04 / 15:41:51
URL - http://lauden.blogg.se
Jojo säger:

Va synd att du inte kom i mål.. Men jag är riktigt impad ändå! hade aldrig ens kommit på tanken att försöka...=) Hoppas du har de bra på semestern nu då! De förtjänar man efter ett Vasalopp! =)

Kommenterat - 2008-03-09 / 21:55:57
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: