Alkohol -och drogmissbruk

2007-11-25 / 18:03:54


Detta är mina spekulationer utifrån alla de mail jag fått just angående detta ämne...Ingen vill såklart må dåligt, ha ångest eller känna att sitt liv är värdelöst. Mår man dåligt söker man efter vägar för att kunna må bättre. Man kan ha ett tomt hål inom sig man vill fylla upp. Vissa kan välja alkohol och droger för att fylla upp det här hålet, det kan för en kort stund lindra och dämpa de dåliga känslorna. Den tyste och blyge kanske blir mr.pajjas och känner sig sedd som han/hon i vanliga fall inte gör annars. Allt de där jobbiga i livet kanske kan suddas ut för en stund. Men när effekten avtar slår känslorna tillbaka ännu värre och man flyr gärna tillbaka "in i dimman" där känslorna inte var lika jobbiga. Att fly verkligheten på detta sätt kan ge fruktansvärda konsekvenser på sikt. Att fastna i ett beroende är allt annat än en dans på rosor. I ett beroende är det bara inte man själv som drabbas utan även omgivningen där man har sina nära och kära.

Ingen vill väl att ens familj och vänner ska må dåligt på grund av en själv? Ångesten blir värre, man vill fly verkligheten ännu mer och vad blir resultatet? Det blir som en ond cirkel som verkar omöjlig att bryta. Men det finns dom som lyckas stoppa ekorrhjulet och göra sig själva fria från sitt missbruk..

Jag har själv ingen anhörig eller nära som har varit fast i ett missbruk. Men efter att läst så många av era berättelser ni skickat på mail om era liv så förstår jag att ett missbruk kan verkligen vara förödande och i vissa fall leda rätt in i döden. Det finns många typer av missbruk och alla ger negativa efftekter- just eftersom det kallas miss-bruk. Man använder/brukar något på fel sätt. Sexmissbruk, spelmissbruk, medicinmissbruk, köpmissbruk osv. Ni som lyckats tagit er ur ett missbruk, ge tips om bra länkarm, dela med er till andra om era berättelser och ge tips om hur man ska bryta den onda cirkeln innan det är försent. Ni som är anhöriga till någon som är fast i ett missbruk, ge tips till andra anhöriga hur de ska hantera den jobbiga situationen.. kanske kan just dina rader hjälpa någon, och de är det väl värt?

Länkar till sidor om missbruk:
Sunt liv
Alkohol och drogmissbruk -få hjälp
Dricker du för mycket?

/~ ANNA LUNDH
Kommentarer!
P.T säger:

Min mamma är alkolist därför vill jag aldrig ta hem mina kompisar =(

Kommenterat - 2009-06-10 / 21:28:28
Johanna från F säger:

Min pappa är periodare.. På ytan är allt rent och snyggt, han sköter sitt jobb och är en jävel på det sociala spelet med andra människor.. Men i hemmets lugna vrå är han alkoholist.. Kort och gott kan man säga att han är sköntheten och odjuret i en och samma person. Det knepiga i det hela är att ingen annan har sett det hela, förutom hans familj.

Kommenterat - 2009-06-10 / 23:23:15
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: