Nobelmiddagen

2007-12-11 / 10:53:19

Igår var de Nobelmiddagen.
Hur som helst tänkte jag nu visa vad jag skrev i min lunardagbok då jag var på Nobelmiddagen, vad som hände och hur allt gick till:


--------> Nobelmiddagen 2006 <-------- Mån 11 dec 2006 23:53 (Uppdaterad Tis 12 dec 2006 00:19) Nöje & Fest, 476 läsare totalt


En av världens finaste middagar.

I fredags
åkte jag, pappa och Joel till Stockholm för att jag skulle vara med på Nobelmiddagen den 10 december. Vi bodde hemma hos min morbror Ivar i Högdalen. Vi hade väldigt trevligt och det blev mycket skratt. Väl på söndagen började jag göra mig i ordning tidigt på förmiddagen. Gjorde sminkning och håruppsättning själv, och det blev otroligt vackert! Professionellt. Blev imponerad av mig själv faktiskt. Haha!

I klädväg hade jag min vackra balklänning som har en guld/brun/koppar färg och klädd med glittrande pärlor ditsydda för hand. Hade svarta högklackade skor i guld och svart och pärlor. Hade också sjal i samma färg som klänningen och sen långa handskar och en vit päls (oäkta)...(allt detta hängde jag sedan av mig inne i stadshuset.) Hade köpt väldigt vackra strassmycken; halsband, örhängen, ring och armband. Hade också massa glaspärlor håret.

Vid fyratiden kom min date och hämtade mig.  Vi åkte först till en exklusiv restaurang och drack en drink. Sedan åkte vi till Stadshuset. Där möttes vi av kameror och vakter. Det var hårt med biljettkontroll och legitimation. Väl inne var det som att kliva in i en annan värld. En sagovärld. Såg genast en massa kända personer, och det talades alla möjliga språk. Vackra kvinnor med äkta smaragder och juveler och herrar som bar massa medaljer. Allt kändes väldigt lyxigt och glamoröst med fallande snöflingor och Blå Hallens tak som belystes så att det såg ut som en stjärnhimel och ibland ett färgsprakande fyrverkeri. Över 10 000 blommor, främst liljor, amaryllis, prärieklockor, brudslöja och gladiolus som fraktats direkt från Italien doftade och prydde de stora salarna.

Inne i Blå Hallen satt jag vid ett bra bord där man såg trappan, kungafamiljen och allt mycket bra och nära. Mitt emot mig vid mitt bord satt Jaan Eha, en högt uppsatt professor i arkeologi från Estland, och till höger om mig satt Terje Mörnholm, LLB, en jurist och snett framför mig satt majoren Peter Sterner mf.

Man kan bokstavligen säga att vi åt på guldfat, allt var väldigt lyxigt. Och det såg riktigt häftigt ut när alla servitriser (däribland Bettan) kom och serverade oss, speciellt efterrätten som sprakade med stora "tomtebloss".
Så här såg middagen ut:
Förrätt:
laxmosaik med Kalixrom.
Huvudrätt: Lammrygg med färska örter, jordärtskockspuré, glaserade grönsaker och portvinssås.
Efterrätt: Ananas- parfait med mintkaramelliseras ananassallad.

Drycker:
Loredan Gasparinin, Italien
2005 Beaujolais-Villages, joshep Drouhin, Bourgognr, Frankrike
2004 Chateau Fayau, Cadillac, Frankrike
Kaffe
Remy Martin vsop
Cointreau
Eau Minerale Ramlösa.


Underhållningen var i form av olika danser. Sedan höll även Nobelpristagarna tal.
Nobelpristagarna:
Litteratur:
Orhan Pamuk
Ekonomi: Edmund Phelps
Kemi: Roger Kronberg
Fysik: John Mather och George Smoot
Medicin: Andrew Fire och Craig Mello.
Fredspriset: Muhammed Yunus


Efter middagen var det baldans i Gyllene salen, en stor sal vars väggar är klädda 18 miljoner äktaguldmosaikbitar. Det såg så otroligt vackert och kungligt ut när alla dansade. Som i en sagovärld. Inne i Prinsens galleri minglade alla och man kunde genom en träspaljé se kungafamiljen på bara några meters håll. Fick till och med ett leende av drottningen :) Såg många högt uppsatta personer. T.ex. Carl Bildt, Maud Olofsson, ambassadörer, nobelpristagarna, professorer osv. Skakade hand och bytte några ord med våran Stadsministern Fredrik Reinfeldt och pratade rätt länge med Craig Mello som tog nobelpriset i Medicin, det var mycket intressant. Pratade även med reportern Katarina Sandström som hade en otroligt vacker klänning. Det var verkligen en stor ära att få träffa alla dessa människor på festen. Alla var otroligt vänliga och talade till en som om man vore en högt uppsatt person. Kändes riktigt häftigt.

SVT hade direktsändning under hela kvällen,
och jag hade synts i tv någon gång därav en av gångerna nära och bra. Måste ta reda på om någon har spelat in hela nobelfesten på video, skulle vara så kul att se. Kvällen gick väldigt fort. Och plötsligt var det dags för den hemliga efterfesten Nobel Night Cap dit få var inbjudna och kameror strängt förbjudna för att alla skulle kunna slappna av. Den grymt kul efterfesten höll på fram till fem på morgonen. Det var tolv rum som byggts om i åtta olika teman; himlen, helvetet, de fyra årstiderna, en midsommarnatt och ett trollandskap. Alla drinkar och mat där var gratis under hela kvällen. Drinkarna var speciella för varje tema och mat som bjöds på var bl.a. svensk sushi, viltkött med lakritssås, jordärtskocksglass och vit chokladtryffel och en massa, massa annat. Favoritrummet var nog himlen, där jag fick massage och en supergod kall magiskt rykande drink med isbitar i ett stort martiniglas.

Det är svårt att beskriva nobelfesten i ord, och det man ser i tv i jämförelse med hur det kändes att verkligen att vara där och uppleva allt var obeskrivligt stor skillnad. Trodde aldrig att det skulle vara så kul som det var. Något av det bästa jag varit med om i hela mitt liv. Helt fantastiskt, kommer aldrig glömma något från denna stora upplevelse.
/~ ANNA LUNDH
Kommentarer!
Nils säger:

SVT? TV4 var det ju!

Kommenterat - 2007-12-16 / 22:35:31
Anna säger:

Noup läs noga =) det här var om FÖRRA året.. dvs år 2006, då sändes det på SVT =)

Kommenterat - 2007-12-17 / 13:42:00
URL - http://mizzsunshine.blogg.se
Oliver säger:

Hur kom du in där? Är Fredrik Vallin journalist eller så?

Kommenterat - 2009-05-03 / 17:22:28
inga säger:

Hej!

Har du några fotos från bordet? Kontakta mig gärna. MVH Inga

Kommenterat - 2009-06-01 / 23:16:07
Patcharin säger:

Hej!Hur kommer det sig att du går på nobelmddagen? Har sådana kontakter? Eller hur gick allt till? Kram

Kommenterat - 2009-06-02 / 02:20:34
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: